Svaneøgler blev ædt af zombie-orme

Såkaldte zombie-orme kan have levet for 100 millioner år siden, viser ny forskning. Ormene kan have fortæret fossiler af svaneøgler, der dominerede havene, da dinosaurerne herskede på landjorden

Osedax-orme er kendt for at gå på rov i hval-skeletter på havets bund.

Ådselsæderne, der også kaldes zombie-orme, kan dog have eksisteret i 100 millioner år og ædt fossiler fra svaneøgler, indikerer et nyt studie, skriver BBC ifølge Videnskab.dk.

- Vores opdagelse viser, at disse knogle-ædende orme ikke udviklede sig i takt med hvalerne, men at de også fortærede skeletter af store marine krybdyr, der dominerede havene i dinosaurernes tid, siger medforfatter til studiet Nicholas Higgs, der er postdoc på Plymouth University's Marine Institute i England.

Se billede af zombie-ormene på Videnskab.dk

Forskerne lavede detaljerede 3D-skanninger af to bore-huller efterladt i en knogle fra en svaneøgles luffe samt fire huller i skelettet fra en forhistorisk søskildpadde.

Det viste sig, at bore-hullerne i høj grad ligner de huller, som osedax-orme laver i knogler fra nutidens hvaler, og det tyder på, at der kan have levet zombie-orme allerede for 100 millioner år siden.

Forskerne mener derfor, at zombie-ormene bogstaveligt talt kan have udhulet chancerne for at finde og studere rester af fortidens kødædende kæmper.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kæmpe svaneøgle fundet på Svalbard

Top 5: Se de vildeste dyre­penisser

Skriiig! Hvad er det for en alien­edderkop?

11 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere