Svedeture i fitness styrker 'de små grå'

Motion lønner sig. Udover en flot krop får de, der dyrker sport, også en mere velfungerende hjerne, viser nyt studie

Motion styrker krop og sjæl, viser nyt studie (Foto: Ditte Valentin)
Motion styrker krop og sjæl, viser nyt studie (Foto: Ditte Valentin)

Sport giver overraskende hurtigt ændringer i din krop - både under huden og indenunder hovedskallen. Det tyder et nyt tvillinge-studie på, skriver Videnskab.dk:

Identiske tvillinger, der jo har fuldstændig ens DNA og formentlig spillede på samme lilleput-hold i den lokale fodboldklub, kan på få år blive meget forskellige både i krop og hjerne, hvis de får forskellige motionsvaner som voksne. Det skriver Videnskab.dk:

Forskerholdet fra universitetet i Jyväskylä, Finland, undersøgte 10 mandlige tvillingepar i 20erne, hvor den ene tvilling havde en mere aktiv livsstil end den anden.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor har vi mest lyst til sex om sommeren?

Selvom tvillingeparrene kun havde haft forskellig livsstil i gennemsnitligt tre år, var effekten af motion helt tydelig:

Flere af de gode grå hjerneceller, højere udholdenhed, lavere fedtprocent og ingen tegn på insulin resistens, der er første advarsel om risiko for at udvikle sukkersyge. Så mange fordele havde den aktive af tvillingerne over sin mere stillesiddende bror.

Læs mere på Videnskab.dk: ’Menneskeædende monster’-dino fundet i USA:

Det viser, at arv og miljø ikke behøver være skæbnesvangre, når det kommer til motionsvaner, fortæller professor i sport og motionsmedicin Urho Kujala fra universitetet i Jyväskylä.

Tvillinge-studier er meget værdifulde. Det har nemlig vist sig at være rigtig svært at måle præcist, hvordan motion og en aktiv livsstil påvirker os generelt, fordi forskelle i genetik og miljø mudrer resultaterne til.

Men på grund af ens DNA og opvækst, kan tvillingerne bedre vise os effekten af motion. Og den kan altså måles tydeligt i både krop og hjerne.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Egern onanerer kønssygdomme væk:

Kan man omvende en bøsse med elektroder i hjernen?

10 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere