T-rex havde tabt til mennesket i 100-meter-løb

Der var ingen grund til at tage løbeskoene på, hvis man ville løbe fra en Tyrannosaurus rex i forhistorisk tid

Tophastigheden for en Tyrannosaurus rex var blot 8 kilometer i timen. (Foto: Wikimedia Commons)
Tophastigheden for en Tyrannosaurus rex var blot 8 kilometer i timen. (Foto: Wikimedia Commons)

Tyrannosaurus rex kunne højst bevæge sig med 8 kilometer i timen, og derfor kunne mennesker nok have løbet fra dem. Det anslår et hold forskere, der har studeret dyrets fodspor, skriver Sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Tyrannosaurusens gå-hastighed var 4,5 kilometer i timen, og løbehastigheden var maksimalt 8 kilometer i timen, som er langsommere end en midaldrende person, der går i et raskt tempo.

'Forstenede spor fra en tyrannosaurus er sjældne, selv i områder hvor der er rigeligt med fossiler. Velbevarede individuelle spor kan hjælpe med at identificere størrelsen og typen af dinosaur,' siger Scott Persons til sciencemag.com, hovedforfatter af studiet og palæontolog på University of Alberta i Canada.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan finder du dinosaurer i Danmark

Men forskerne har ikke bare været heldige at finde ét individuelt spor, men hele tre fodspor, og dette har været gavnligt for forskningen:
'Endnu sjældnere er det at finde flere sæt af fodspor, som kan afsløre endnu mere, da afstanden mellem sporene kan give indsigt i dinosaurens gangart og gå-hastighed,' siger Scott Persons.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk forskning afslører: Sådan gik dinoer i Tyskland

For at finde ud af præcis hvor hurtigt tyranosaurusen bevægede sig, vurderede Scott Persons og hans kollegaer først, at dyrets hofter må have været mellem 1,56 og 2,07 meter over jorden. Derefter målte de afstanden mellem fodsporene og kunne derved fastlægge en hastighed.  De tre fodspor blev fundet i 66 millioner år gamle klipper i kystlinjen af Wyoming i USA.  Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Cretaceous Research.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Nej, amerikanske rapper, Jorden er virkelig ikke flad

Antidepressiver fordobler børns risiko for selvmordsadfærd

Kan der være sammenhæng mellem fodboldspillers mål og kendtes dødsfald?

30 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere