Tag testen: Er du god til at huske ansigter?

Ansigtsblinde kan ikke genkende ansigter; heller ikke deres børns eller kæresters. Lyder det bekendt, kan du her teste, om du er blandt de to procent af befolkningen, som har lidelsen

Randi Starrfelt forsker i ansigtsblindhed på Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto
Randi Starrfelt forsker i ansigtsblindhed på Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Forestil dig en mor, der ikke kan genkende sin søn. Eller en brudgom, der ikke kan genkende sin udkårne.

For de fleste af os er tanken absurd, men for dem, der lider af ansigtsblindhed, er det virkelighed. Det skriver Videnskab.dk.

Som navnet antyder, dækker diagnosen ansigtsblindhed over en manglende evne til at genkende ansigter. Nogle rammes af blindheden efter en hjerneskade, men der er også nogle, som aldrig udvikler evnen til at huske ansigter.

Tag testen på Videnskab.dk: Er du ansigtsblind?

- Ansigtsblinde er nødt til at lave særlige huskeregler for at genkende andre mennesker. Det kan være at fokusere på deres modermærker eller hår. Men de ansigtsblinde får store vanskeligheder, hvis folk eksempelvis skifter frisure. Eller hvis de møder dem uden for kontekst.

- En ansigtsblind kan måske godt genkende sin onkel til en familiefødselsdag, men ikke som tilfældigt forbipasserende på gaden, fortæller Randi Starrfelt, som er professor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet og forsker i emnet.

Er du ansigtsblind?
Ansigtsblindhed er slet ikke så sjældent, som man måske skulle tro. Ifølge Randi Starrfelt viser udenlandske studier, at mellem 2 og 2,5 procent af befolkningen lider af lidelsen.

- Hvis andelen virkelig er så stor, er der jo et barn i hver anden klasse, som ikke kan genkende sine klassekammerater. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på lidelsen, siger hun.

Læs mere på Videnskab.dk: Fisk kan genkende menneskers ansigter

Hvis du er blevet nysgerrig på din egen evne til at genkende ansigter, så har Cambridge University lavet en test, som kan fortælle dig, om du hører til gruppen af ansigtsblinde.

Et resultat på 60 procent eller mindre indikerer ifølge forskerne bag testen, at du måske lider af ansigtsblindhed. Hvis det er tilfældet, er der ifølge Randi Starrfelt måder at styrke ansigtsgenkendelsen på:

- Vær bevidst om de strategier, du bruger, når du forsøger at huske personer. Og styrk dem. For mange vil det også hjælpe at være åben omkring sin ansigtsblindhed og fortælle medmennesker og nye bekendtskaber, at de ikke må tage det personligt, hvis du ikke kan genkende dem, siger hun.

Læs mere på Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Andre artikler på Videnskab.dk:

Insekt spiller død for at undgå sex

Glem alt om BMI – ny metode viser, om du har en sund vægt

Derfor kender Netflix dig så godt

4 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere