Tohovedet kalv født i Nordjylland

En kalv født med to hoveder kom søndag aften til verden i Nordjylland, men døde kort efter fødslen

En fødsel af den mere usædvanlige slags fandt søndag aften sted i Nordjylland. (Foto: René Schütze)

Det at skabe nyt liv betragtes ofte som noget af det smukkeste, der kan finde sted i naturen.

Men til tider kan fødsler også være forbundet med nogle af de mest underfundige og brutale sider af naturen.

Et af de tilfælde blev en nordjysk bondemand søndag aften vidne til, da en af hans køer fødte en kalv med to hoveder.

Bondemanden har ikke selv ønsket at stå frem, men han forærede i stedet kalven til sin bekendte Mikkel Rødvig, der er naturvejleder på Arden Skole i Mariager Kommune, så han kunne bruge den som en del af sin undervisning.

- Det er noget, der sker rundt omkring inden for alle dyregrupper undtagen insekter, at de bliver født med denne her form for fødselsdeformiteter. Men det er sjældent, siger Mikkel Rødvig til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at kalven var død ved fødslen.

- Den blev taget med kejsersnit, og enten døde den med det samme, eller også var den død, da den kom ud. Det var ikke forligeligt med liv, som man ville sige på fagsprog, siger han.

Naturvejlederen Mikkel Rødvig med den dødfødte kalv. (Foto: René Schütze)
Naturvejlederen Mikkel Rødvig med den dødfødte kalv. (Foto: René Schütze)
 

Børnene synes, den er sød
Det opsigtsvækkende fund blev taget med på Arden Skole, hvor eleverne var nysgerrige omkring den noget fejludviklede kalv.

- De havde en masse gode spørgsmål, og vi fik en god snak om, hvad det er, der kan være gået galt med fosteret, for at kalven kom til at se sådan ud.

- Deres første reaktion var, at den var sød. De syntes, det var lidt ulækkert, at der var lidt lort i enden på den. Og så syntes de selvfølgelig, at det var synd for den, at den havde fået denne her fødselsdeffekt, men at det også var godt, at den havde fået fred, siger Mikkel Rødvig.

Både mellemtrinnet, udskolingen og specialklasserne på skolen var ude for at se kalven, og de var alle meget nysgerrige, fortæller han.

- De synes, at det var helt fantastisk at få lov til at se det her helt unikke dyr, som man ellers ikke får lov til at se så tit, siger han.

Naturlig forklaring
Ved synet af en kalv med den slags medfødte deformiteter, bliver de flestes tanker nok ledt i retning af skader som følge af radioaktivitet eller anden menneskeskabt forurening.

Det mener Mikkel Rødvig dog næppe er tilfældet med denne kalv.

- Der er ingen tvivl om, at den slags forurening ville kunne give den slags deformiteter, men det er jeg ret sikker på, at vi ikke har her i Mariager Kommune, siger han.

Han mener i stedet, at der er en naturlig, om end usædvanlig, forklaring.

- Det er højst sandsynligt sket ret tidligt i celledelingen, efter at det befrugtede æg er sat op i denne her ko. Og eftersom det ikke har været en så voldsom deformitet, at fosteret har taget skade tidligt i forløbet, så har kroppen ikke afvist det, som den ellers typisk ville gøre.

- Det kan skyldes en kropskemisk ubalance i koen eller en genetisk ubalance i koen, men det er ikke til at sige. Det sker for en vis promilledel af alle fødsler, at der er en eller anden form for alvorlig deformitet, som vi ikke helt kan forklare, siger han.

Intet freakshow
Den tohovede kalv skal nu efter planen udstoppes, så den i fremtiden kan blive brugt i undervisningen af Mikkel Rødvig.

- Det er på ingen måde noget, der skal udvikle sig til et freakshow, hvor folk skal komme og betale for at se vores tohovede kalv, forsikrer han.

Selvom eleverne havde mange kreative forslag, har den døde kalv ikke fået noget navn.

- Den har jo aldrig haft et liv eller noget, så den er bare den tohovede kalv. Den skal ikke hedde Marius eller noget, griner han.

33 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere