'Tosset' studie: Kan vandmænd løse søvnens mysterium?

Vandmænd tager sig også en lur, om natten, viser et amerikansk studie. I starten var forskerne lidt flove og holdt forsøget hemmeligt

Det kan godt være svært at opdage med det blotte øje, men vandmænd tager sig også en skraber om natten, når de har brugt en lang dag på at svømme rundt i vandet.

Det fortæller amerikanske ph.d-studerende fra California Institute of Technology i et nyt studie, skriver The Washington Post ifølge Videnskab.dk:

Opdagelsen har overrasket forskerne, da søvn normalt er forbundet med en hvileperiode i hjernen, og vandmænd har jo som bekendt ingen hjerne.

Forskerne holdt vandmændene vågne
Vandmændene i studiet, der hører til Cassiopeia-slægten, bruger normalt dagen på at svømme derhen, hvor de kan finde mad.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan tackler jeg dødsangst?

Men det nye studie viser, at vandmændene er 30 mindre aktive om natten, og at de på nogle punkter har en opvågningsperiode for at blive aktive igen.

Når forskerne prikkede til vandmændene og forhindrede deres søvnperiode i et døgn, svømmede vandmændene den næste dag mere tilfældigt rundt, som om de var i en døs.

Lavede ’tosset’ studie i hemmelighed
Selvom studiet nu har fået stor opmærksomhed, lavede de ph.d.-studerende til at begynde med deres undersøgelser uden at fortælle det til deres vejledere.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvinder fortæller: Sådan får vi orgasme

- Når du begynder at arbejde på noget fuldkommen tosset, så er det en god ide at indhente resultaterne, før du siger det til nogen, siger ph.d.-studerende Michael Abrams fra California Institute of Technology til The Washington Post ifølge Videnskab.dk.

Alligevel er opdagelsen måske ikke helt tosset – den viser nemlig, at søvn kan være en meget basal proces, der er udviklet langt tidligere, end vi hidtil har troet.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvordan skal man vaske sig forneden?

Computerspil øger børns lyst til at lære

En smule alkohol kan forbedre kreativiteten

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen