Tusindvis af danske børn får dræn uden beviselig effekt

Forskere undrer sig over, at over 60.000 dræn årligt bliver lagt i ørerne på danske børn, for vi aner ikke, om drænene har den ønskede effekt. Danske Regioner vil have sagen undersøgt nærmere

Intet andet land i verden lægger så mange dræn i ørerne på børn, som vi gør i Danmark.

Hvert år lægger speciallæger over hele landet over 60.000 øredræn, og de mange dræn koster hvert år samfundet 40 millioner kroner,

Men den samlede forskning i øredræn kan ikke fastslå, det er en god behandling mod mellemørebetændelse. Flere studier viser endda, at mellemørebetændelse som regel går i sig selv igen uden at efterlade mén hos børnene, uanset om de har fået dræn eller ej.

Derfor undrer flere professorer sig nu over den danske praksis, skriver Videnskab.dk.

- Man kan jo godt spørge, hvorfor Danmark er det land, der har langt den største hyppighed af drænanlæggelse uden evidens for god effekt og til en ikke ydmyg samfundsudgift på mange millioner kroner om året, når vi gerne vil have et evidensbaseret sundhedsvæsen. Det virker underligt, siger Hans Bisgaard, leder af Dansk BørneAstma Center og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Andre professorer kan sagtens følge overvejelsen. Én af dem er Preben Homøe, der er overlæge på Øre-næse-hals og Kæbekirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital, Køge, og professor ved Københavns Universitet. Preben Homøe understreger, at udvalgte børn har rigtig god gavn af dræn, men:

- Vi er for dårlige til at udpege disse børn i mængden af alle de andre børn, som nok ikke har så stor gavn af dræn, eller hvor forholdene ville normalisere sig, hvis vi lod ørerne være. Vi savner virkelig flere undersøgelser, konstaterer Preben Homøe, professor i øre-næse-halssygdomme ved Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin, over for Videnskab.dk.

I Danmark lægger vi dræn i ørerne på børn, der har tilbagevendende mellemørebetændelse. En stor undersøgelse viste allerede i 2010, at for hvert 3.-5. barn med tilbagevendende mellemørebetændelse oplever blot ét enkelt barn en effekt af dræn på lang sigt.

- Det vil sige, at 2-4 børn med tilbagevendende mellemørebetændelse ikke vil have egentlig glæde af dræn på længere sigt. Og glæden hos dem, der oplever en effekt, går på, at de over det næste halve år gennemsnitligt har én mellemørebetændelse færre end de andre børn. Det er jo ikke en effekt, man falder på halen over, selvom korttidseffekten kan være god, siger Preben Homøe.

Meldingerne får Danske Regioner til at spidse ører.

- Hvis man tager de faglige røster for pålydende, tyder det på, at vi skal diskutere vores praksis i Danmark,« siger Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, som udbetaler honorar til øre-, næse-, halslægerne, hver gang de ilægger dræn i et barn.

- Når vi ser på Sundhedsstyrelsens retningslinje fra 2015, kan vi konkludere, at evidensen for behandling med øredræn ikke er stærk, og at der er behov for at se på evidensgrundlaget for at lægge øredræn hos små børn, mener Ulla Astman.

Det er Sundhedsstyrelsens ansvar at samle evidens for, altså viden om, en given behandling. Meldingen fra Sundhedsstyrelsen lyder, at den kliniske retningslinje – en slags opsamling af viden, som også giver anbefalinger til, hvordan man bør behandle en given sygdom eller lidelse – bliver opdateret hvert tredje år. Næste gang er i 2018.

- Såfremt, der er kommet yderligere evidens til, vil denne blive inddraget i den opdaterede retningslinjes anbefalinger, lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsen i en mail til Videnskab.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen