Uhyggelig fuglemumie blev myrdet med mus

Nye 3D-billeder afslører resterne af en musehale i spiserøret på en mumificeret tårnfalk. Egypterne tvangsfodrede fuglen til døde, mener forskere.

(Arkivfoto: Torben Stroyer)
(Arkivfoto: Torben Stroyer)

Det er måske nok startet som en rar oplevelse, men det er bestemt ikke sluttet sådan.

En forhistorisk tårnfalk fra det gamle Egypten er tilsyneladende blevet tvangsfodret med mus, indtil den ikke længere kunne få vejret og simpelthen døde af kvælning.

Forskere mener, at de gamle egyptere har proppet fuglen med mad, for efterfølgende at kunne ofre den til solguden Ra. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et 3D-billede af den tvangsfodrede fugl:

Takket være nye billedteknikker og en særlig scanner på Stellenbosch University i Sydafrika har forskerne kunnet se ind i fuglemumien uden at ødelægge den.

3D-billederne afslørede, at der stadig lå en musehale i falkens spiserør, da den døde, og at der lå halvfordøjet kød og pels fra mindst to mus og en spurv i dens mavesæk, da den blev indhyllet i mumiebandager.

Læs mere på Videnskab.dk: Se mumie-hundehvalpen, der blev ædt op af flåter:

Det var en stor overraskelse for forskerne, som havde regnet med, at egypterne ville have fjernet fuglens organer, før de mumificerede den.

- Vi blev ekstraordinært overraskede over den virtuelle autopsi, eftersom vi ikke havde regnet med at finde noget indhold i fuglens krop. At finde ud af, at den blev kvalt, var utroligt, fortæller professor i egyptologi Salima Ikram fra Iziko Museums of South Africa i Cape Town.

Læs mere på Videnskab.dk: Kontroversiel påstand: ’Vi har fundet en million mumier’:

Der er mange eksempler på dyremumier i det gamle Egypten, idet de ofte blev brugt som ofringer til deres respektive dyreguder. Denne praksis var populær fra omkring 600 f.Kr. til omkring 250 e.Kr., langt inde i den romerske periode.

I den egyptiske kunst ser man desuden ofte dyr, der bliver tvangsfodret, men det er første gang, arkæologerne finder et konkret bevis på et dyr, der døde af overspisning.

Desværre ved forskerne ikke, hvor den uheldige tårnfalk stammer fra, men de mener, at den må stamme fra en katakomb eller en særlig gravplads, som har en forbindelse til solguden. De er nu gået på opdagelse i museets arkiver for at opklare mysteriet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se animation: Arkæologer finder underjordisk ’super-Stonehenge’:

Masser af sex gør dig ikke lykkeligere:

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her:

5 kommentarer
Vis kommentarer