Uhyggelige dødsfald på gammel ubåd kan nu være opklaret

Besætningen på en 150 år gammel ubåd var tilsyneladende uden skader, da de døde, men ifølge en ny teori kan chokbølgen fra en torpedo have ødelagt deres hjerner og lunger

Se gamle optagelser fra begravelsen af besætningen her (Video: AP)

Under den amerikanske borgerkrig forsvandt ubåden H.L. Hunley sporløst i mere end 100 år. Men i 1994 fandt dykkere ubåden med et indhold, der lyder som plottet i en gyserfilm:

Mandskabet, eller det, der var tilbage af dem, sad pænt på rad og række i den trange ubåd. Deres knogler viste ingen tegn på skader, og de hvilede stadig ind over de håndsving, der dengang blev brugt til at drive ubåden fremad.

Som om de aldrig havde forladt posten eller gjort forsøg på at redde sig selv ud af den synkende ubåd. Nu forsøger et nyt studie at give svaret på hvorfor, skriver forskning.no, ifølge Videnskab.dk.

Ubåden var den første i verdenshistorien til at sænke et krigsskib med en torpedo. Kort inden den forsvandt, havde den ramt nordstatskrigsskibet USS Housatonic, der sank i løbet af fem minutter.

Ubåden er mere end 100 år gammel. Foto: AP
Ubåden er mere end 100 år gammel. Foto: AP
 

Og ubådens mandskab blev ifølge Rachel Lance dræbt af chokbølgerne fra torpedoen.

Selve skroget viser nemlig heller ingen tegn på skader, og luger, vandpumper og den ballastvægt, der sidder fast i kølen, og som kan løsnes indefra, hvis man vil have ubåden til at komme op til overfladen, var alle urørte, fordi besætningen var død.

Læs også på Videnskab.dk: Se bilen, der kører på ren luft

På den tid kunne en torpedo ikke 'skydes ud' fra en ubåd. En kobbertønde med lidt over 60 kilo krudt sad fast i en stang i ubådens ene ende. Den skulle så monteres på fjendens skib, og så gjaldt det for ubåden om at komme væk hurtigt, så afstanden mellem ubåd og torpedo var mindst 45 meter ved detonationen.

Tidligere undersøgelser af H.L. Hunley peger på, at ubåden var mindre end fem meter fra torpedoen, da den eksploderede.

Sprængningsforsøg med en mindre udgave af ubåden tyder på, at chokbølgerne er trængt gennem jernet i ubåden og har revet mændenes lunger og muligvis også hjerner i stykker.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan bliver du fantastisk god til at huske

Rachel Lance peger på visse svagheder ved studiet. For eksempel vil en model aldrig kunne give et helt sikkert svar på virkeligheden.

Ubåden havde ingen mulighed for at skyde med torpedoer. I stedet skulle den plante en bombe på fjendtlige skibe. Foto: AP
Ubåden havde ingen mulighed for at skyde med torpedoer. I stedet skulle den plante en bombe på fjendtlige skibe. Foto: AP
 

Samtidig kan teorien ikke opklare mysteriet helt:

Der forelå nemlig en aftale om, at mandskabet skulle sende et lyssignal, hvis det lykkedes dem at sænke skibet.

Hvis de blev dræbt af den samme eksplosion, der sank USS Housatonic, hvorfor findes der så øjenvidner, der har set lyssignalet?

Andre artikler på Videnskab.dk

Utroligt fantasidyr observeret på havets bund

TEST: Hvor god er du til dialekter?

Hvorfor kan man ikke sluge en skefuld kanel?

kommentarer

Der er lukket for nye kommentarer til denne artikel.

Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen