Utroligt: NASA vækker rumsondes motorer efter 37 år

Starthjælpen blev udført på 21 milliarder kilometers afstand - mere end 100 gange så langt væk som Solen

Hør meget mere - og se de fascinerende billeder fra 40 år rumrejse her (Video: NASA)

Når man runder de 40 år, begynder småskavanker for alvor at blive mærkbare. Det gælder også for rumsonder som Voyager 1, som ikke er helt så adræt, som den har været.

Rumsondens 'attitude control thrusters' duer ikke ordentligt længere, og derfor har satellitten haft problemer med at vende sig i rummet.

Men nu har NASA tændt op for fire små raketmotorer, der ikke har været i brug siden 8. november 1980, fortæller NASA’s Voyager-hold i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk

Efter 37 års pause lykkedes det at tænde de små raketmotorer ved en test 28. november, og de kan overtage det job, som de andre, nu afkræftede, raketmotorer ellers har haft.

Læs mere på Videnskab.dk: Nyt studie: Dit barn skal IKKE lære at drikke alkohol hjemmefra

De fire ekstra raketmotorer kaldes 'trajectory correction maneuver thrusters'.

De blev brugt, da Voyager 1 fløj tæt forbi Jupiter og Saturn, og de har ikke været i brug, siden Voyager 1 skulle korrigere kursen i forbindelse med forbiflyvningen af Saturn i 1980.

Ved at bruge de fire ekstra raketmotorer, kan NASA fortsat holde kommunikationen med satellitten.

Det betyder, at NASA kan holde liv i Voyager 1-missionen i nogle år endnu – måske helt frem til 2025 eller deromkring, hvor rumsondens radioaktive batteri ikke længere kan levere strøm nok til instrumenterne. Så er det slut.

Læs mere på Videnskab.dk: Nye afsløringer: Industrien har forsøgt at skjule sukkers skadevirkninger i årtier

Med en afstand på 21 milliarder kilometer er Voyager 1 den rumsonde, der er længst fra Jorden.

Netop fordi ingen andre rumsonder er nået så langt væk, er målingerne fra Voyager 1 interessante.

De kan hjælpe astronomerne med at sikre de bedste mulige observationer af fjerne himmellegemer, fortæller professor Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet:

- Vi vil gerne forstå, hvad der er mellem stjernerne. Vi vil vide, hvad lysintensiteten er i det interstellare rum – hvor mange fotoner, der er i det område, og hvilken energi, de har. Og også, hvor meget gas, der er derude, altså hvor mange atomer, der er pr. kubikmeter. Vi kan godt sidde og komme med kvalificerede gæt, men Voyager 1 er jo derude og kan måle det, siger Anja C. Andersen.

Læs mere på Videnskab.dk: Se de eventyrlige billeder fra Voyager 2’s rumrejse

Voyager 1's tvilling, der ganske uopfindsomt hedder Voyager 2, tog en omvej omkring Uranus og Neptun, og den er ikke nået helt så langt ud i rummet.

Den er 17,5 milliarder km væk nu. Men forskerne forventer, at den også vil krydse grænsen til det interstellare rum i løbet af de kommende år.

Ingeniørerne hos NASA regner med, at de også kan vække de gamle raketmotorer på Voyager 2, hvis det skulle blive nødvendigt.

Så der er udsigt til mange flere meldinger fra det fjerne i de kommende år.

Andre artikler på Videnskab.dk

Wauw! Jupiters storme minder om et van Gogh-maleri

Jesus-statue gemte på makaber hemmelighed

Så mange kalorier forbrænder du ved sex

111 kommentarer
Vis kommentarer