Verden mindes 60-året for gadekrydset Laikas rumrejse

Ni kredsløb om Jorden gjorde Laika til verdens første kosmonaut. Hunden blev ofret for fremtidige rumrejser.

3. november 1957 tidligt om morgenen skrev det daværende Sovjetunionen historie ved at sende hunden Laika i kredsløb om Jorden.

Den herreløse hund, der var fundet i Moskvas gader, var dog dødsdømt fra det øjeblik, raketmotorerne fik Sputnik 2 til at løfte sig fra jorden.

Det fortæller den i dag 90-årige biolog Adilja Kotovskaja, der trænede Laika og andre hunde, der indgik i det sovjetiske rumprogram.

Kotovskaja fortæller, at de hunde, der var udvalgt til at gå i kredsløb om Jorden, blev trænet i særlige kapsler, hvor trykket kunne ændres.

Kapslerne var kun 80 centimer lange, og Kotovskaja gjorde dem gradvist mindre for at optræne hundene til at klare sig på meget lidt plads.

Hundene blev i timevis spændt fast i centrifuger for vænne sig til den enorme acceleration under opsendelser.

- Vi valgte tæver, fordi de ikke behøver at løfte et ben for at tisse, og det betyder, at de skal have mindre plads end hanhundene, forklarer Kotovskaja.

- Og vi valgte herreløse hunde, fordi de er mere selvhjulpne og mindre krævende.

- Selvfølgelig vidste vi, at det var Laikas skæbne at skulle dø på rejsen, for der var ikke andre måder at få hende tilbage, siger Adilja Kotovskaja.

Det var under det niende kredsløb om Jorden, det gik det galt. Temperaturen begyndte at stige inde i Sputnik 2 som følge af for dårlig isolering i satellitten.

Håbet var, at Laika ville holde sig i live i ti dage, men i stedet døde hun efter få timer af overophedning og dehydrering.

Først i 2002 fortalte Rusland den sandfærdige historie. Indtil da var det blevet fortalt, at Laika havde klaret sig godt og først døde, da man af barmhjertighed gav hende et sidste måltid med gift.

12. april 1961 kunne Sovjetunionen sende kosmonauten Jurij Gagarin i kredsløb om Jorden som det første menneske.

10 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen