Vil dyrke tomater i rummet: Her sender de drivhuse af sted

Tyskerne vil teste, om grøntsager kan gro i rummet. Derfor sendte de her til aften specialbyggede drivhuse ud i rummet i miljøer, der svarer til dem på Månen og Mars

Se opsendelsen direkte her. Video: Ritzau/AP via NASA

Med et døgns forsinkelse var Det tyske center for fly- og rumfart mandag aften klar til at sende en helt særlig satellit i kredsløb om Jorden 600 kilometer ude i atmosfæren.

DLR, som tyskernes rumagentur hedder, vil nemlig forsøge sig med at dyrke tomater i dertil indrettede drivhuse i miljøer, der minder om dem på henholdsvis Månen og Mars.

Og de var klar og fortrøstningsfulde:

Idéen er at undersøge, om det kan lade sig gøre at gro tomater og andre afgrøder der, hvis vi en dag skulle lykkedes med at etablere os deroppe. På den måde kan astronauter få adgang til friske fødevarer på eksempelvis en månebase.

Syntetisk urin og alger
Når man befinder sig 600 kilometer oppe i Jordens atmosfære, er der ikke særlig meget ilt eller næringsstoffer til planterne.

Derfor skal tomatplanterne have hjælp fra en koloni af mikroorganismer, der skal omdanne syntestisk urin til gødning og en encellet alge af slægten Euglena. Det skal hjælpe med at producere ilt og beskytte drivhusmiljøet mod alt for store mængder ammoniak fra den kunstige urin.

Men det er heller ikke nok. Der skal også solenergi til for at holde planter i live. Her må tomatplanterne nøjes med LED-lys, og samtidig skal en tryktank skabe en atmosfære, som man kender på Jorden.

Forskerne kan følge med via 16 kameraer. Systemet er allerede testet.

- Det er vanvittigt imponerede, hvad biologerne har lavet. Det er et meget, meget lukket system. Alligevel har de formået at gøre det stabilt, siger Jakob Fromm Pedersen, der i dag er ingeniør i Terma, men indtil 2017 var ansat i DLR, hvor han arbejdede på Eu:CROPIS-projektet.

Første halvdel af tiden skal satellitten simulere Månens tyngdekraft og herefter kraften på.

Drivhus-satelitten sendes af sted fra det amerikanske militærs rumhavn Vandenberg Air Force Base i Californien. Det sker efter planen og i skrivende stund klokken 19.32.

Du kan følge med direkte i signalet herover.

45 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere