Vilde billeder: Fly afslutter jordomrejse - uden brændstof!

Afgørende skridt er taget på rejsen mod banebrydende soldrevet teknologi. Se hvordan det fascinerende Solarfly lander herunder

Set forfra ligner det fascinerende Solar Impulse 2 en UFO-lignede tallerken, som kommer tættere på ørkensandet i Abu Dhabi.

Her står en velkomstkomité klar til at tage i mod, alt imens man i kontrolcentret i Monaco holder vejret og venter på et historisk øjeblik.

Se det fascinerende soldrevne flys landing i videoen herover

Natten til tirsdag dansk tid blev der skrevet verdenshistorie, da to schweiziske piloter landede deres lette fly Solar Impulse 2. For første gang nogensinde er det lykkedes at tage en jordomrejse uden en eneste dråbe brændstof.

Solar Impulse 2 er drevet udelukkende af solens stråler.

Mod alle odds
Ud over den åbenlyse bedrift, det er at rejse jorden rundt alene ved hjælp af solens stråler, så har den 17. og sidste strækning på rejsen - mellem Kairo i Egypten til slutdestinationen i De Forenede Arabiske Emirater - også været en udfordring på andre måder.

Både flyveforbudszoner på ruten, vanskelige vejrbetingelserne og termikken, luftstrømmenes op- og nedadgående bevægelser, gjorde den spektakulære rejse svær at gennemføre for piloterne.

Flyver også om natten
Flyet, der er bygget i kulfiber, et stærkt, men let materiale, og spænder 72 meter mellem vingespidserne, holdes i luften helt uden brændstof. I stedet drives det frem af over 17.000 meget tynde solceller.

Flyet har en anslået tophastighed på næsten 150 kilometer i timen. Men normalt tilbagelægger det en distance på 90 kilometer i timen i dagtimerne, mens farten på natlige flyvninger holdes nede på cirka 60 kilometer for at spare på de solopladede batterier.

De to schweiziske videnskabsfolk vil med flyvningen, der blev indledt fra Abu Dhabi ved Den Persiske Bugt 9. marts 2015, påvise, at solenergi kan være en kilde til teknologier, der er nænsomme over for klodens miljø.

Se Solarflyet lande i videoen øverst i artiklen

6 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere