Vilde billeder: Se gigantisk isbjerg knække af Antarktis

I sidste måned knækkede et isbjerg, dobbelt så stort som Fyn, af Antarktis. Nu udgiver forskerne billeder af, hvordan det rev sig løs

Foto: A.E. Hogg, CPOM, University of Leeds.
Foto: A.E. Hogg, CPOM, University of Leeds.

12. juli i år knækkede et gigantisk isbjerg på 6.000 kvadratkilometer, svarende til 2 gange Fyns størrelse, af en ishylde i det vestlige Antarktis. Det skriver Videnskab.dk.

Nu har University of Leeds offentligjort en pressemeddelelse med en video, som du kan se hos Videnskab.dk, der viser, hvordan isbjerget knækkede af.

I pressemeddelelsen giver en række forskere, der har monitoreret isbjerget, siden det knækkede af, også en opdatering på, hvad der er blevet af isbjerget.

Isbjerget, der er døbt A68, er begyndt at drive væk fra ishylden Larsen-C, og der nu en tydelig afstand mellem isbjerget og ishylden på omkring fem kilometer.

En klynge af 11 mindre isbjerge, hvor den største er over 13 kilometer lang, har også taget form. De mindre isbjerge er løsrevede stykker fra isbjerget og ishylden.

Læs også på Videnskab.dk: 'Menneskeædende monster'-dino fundet i USA’

- Vi kan se, at den resterende sprække bliver ved med at vokse mod et element kaldet 'Bawden Ice Rise', der opretholder en vigtig strukturel støtte til det, der er tilbage af isbjerget, fortæller Anna Hogg fra University of Leeds' Institut for Klima og Atmosfærisk Videnskab i pressemeddelelsen.

Hun og et hold af polarforskere har brugt Det Europæiske Rumagentur og Europa Kommissionens satellit 'Copernicus Sentinel-1' til at spore dramaet mellem isbjerget og ishylden. Et drama, der stadig følges tæt af flere årsager:

- Når et isbjerg løsner sig fra en ishylde, som det er sket med A68 og Larsen-C, risikerer ishylden at miste kontakt med isstigningen, som er betegnelsen for en markant forhøjning under ishylden. Hvis det sker, destabiliseres ishylden yderligere, forklarer Anna Hogg i pressemeddelelsen.

Foto: A.E. Hogg, CPOM, University of Leeds.
Foto: A.E. Hogg, CPOM, University of Leeds.
 

Læs også på Videnskab.dk: Arkæologer har fundet verdens ældste stykke kunst

Ydermere er der en risiko for, at begivenheden kan få verdenshavene til at stige. Det skyldes dog ikke, at isbjerget smelter, som man ellers skulle tro, men at indlandisen fra ishylden glider ud i havet og smelter, da isbjerget fungerede som en slags stopklods for indlandsisen.

- Det ser ud, som om historien om Larsen-C ikke er ovre endnu, slutter Anna Hogg i pressemeddelelsen.

Læs mere på Videnskab.dk:

Danske mænd er verdens mest brystfikserede

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Robot-ravn tager andre fugle ved næsen

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen