Vildt: Arkæologer finder forhistorisk ’Stonehenge’ i Amazonas

Regnskoven i Amazonas har indtil nu skjult flere hundreder gamle anlæg, som får arkæologerne til at pege på Stonehenge i England.

Sådan ser de originale Stonehenge ud i England. Foto: AP
Sådan ser de originale Stonehenge ud i England. Foto: AP

Midt ude i regnskoven i Amazonas har der i århundreder gemt sig noget underligt.

Da arkæologer fløj over regnskoven med droner, fandt de nemlig flere hundrede oldgamle voldanlæg, som på flere punkter minder dem om Stonehenge.

Det skriver telegraph.co.uk ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se flere billeder af de mystiske anlæg:

Stenvoldene har indtil nu ligget skjult af tæt bevoksning i regnskoven, men skovrydning har for nylig fået fordybningerne fra hele 450 volde frem i lyset.

Ved at bruge arkæologiske metoder har forskerne kunnet rekonstruere, hvilke slags volde fordybningerne har gemt på.

Læs mere på Videnskab.dk: Døde orm i din sushi kan give dig allergi

 

Fundet betyder, at den uberørte regnskov i Brasilien er meget yngre end hidtil antaget. Mennesker har nemlig ryddet store skovområder for at skabe stenindhegninger helt tilbage i år nul, vurderer forskerne.

- Det faktum, at disse områder har været gemt i århundreder under moden regnskov, ændrer virkelig idéen om, at Amazonas-regnskoven er et uberørt økosystem,-  siger hovedforfatter på studiet Jennifer Watling fra University of São Paulo til telegraph.co.uk.

Jordvoldene kaldes i arkæologi-sprog for geoglyffer. Selvom Stonehenge har omkring 2.500 år mere på bagen end geoglyfferne i Brasilien, kan de to stenvolde godt repræsentere den samme form for sociale aktivitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Er sorte mænd bedre udrustede?

 

Ifølge Jennifer Watling er begge stenvolde sandsynligvis blevet brugt til offentlige sammenkomster og til at udføre ritualer.

- Det er interessant, at formen på geoglyfferne, med en ydre grøft og et indre vægkabinet, er den klassiske definition på forhistoriske stencirkler. Stonehenge havde i sin første tid en tilsvarende opbygning,-  siger hun til telegraph.co.uk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

 

Se, hvordan en cheeseburger fordøjes i din mavesæk

 

Du må ikke være for sexet på dit profilbillede

 

Sjov teori: Derfor går asiater altid i grupper

 

8 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere