Vildt: Kig mod himlen i aften

Meteorsværmen Orioniderne er over os, og det giver anledning til at kigge mod himlen efter drønende stjerner

I august kunne beboerne omkring Swansea i Wales se en perlerække af stjerneskud (Video: AP)

Et par gange om året er vi så heldige at have meteorsværme flyvende over os, som giver mulighed for at se stjerneskud.

I aften er det sværmen Orioniderne, som når sit maksimum, og hvis man er udstyret med en god tålmodighed, kan man være så heldig at se 15 stjerneskud i timen.

Ifølge Planetariet i København har meteorsværmen været aktiv siden 2. oktober, og den forsvinder først helt fra vores himmel 7. november.

Huller i skydækket
Spørgsmålet er dog, om meteorsværmen overhovedet bliver tydelig for os her i Danmark, eller om efterårsdynen af skyer har lagt sig over det kolde nord.

- Især Jylland og Fyn kommer til at have okay chancer for at kunne se himlen. I løbet af aftenen breder opklaringen sig så mod øst, men der vil være skyer med huller i skydækket over hele landet, siger Anja Bodholdt, der er vagthavende meteorolog hos DMI.

Hun beskriver chancerne for at se stjerneskud som nogenlunde.

- De kunne dog sagtens være bedre. Det bliver ikke sådan totalt klart vejr, og der kan komme lidt tåge, men det bliver ikke umuligt, siger meteorologen.

Hvis man begiver sig udenfor for at se stjerne, skal man have varmt tøj på. Temperaturerne kommer til at ligge mellen to og syv grader.

Jyder mellem Randers og Viborg kunne i nat se ildkuglen på Himlen (Foto: Anton Norup Sørensen). Samfund - 18. aug. 2015 - kl. 16:42 Ildkugle på himlen i nat: Hele landskabet lyste op

Flere sværme forude
Hvis man er glad for stjerneskud, men går glip af Orioniderne, behøver man ikke miste modet. Efteråret byder nemlig på flere meteorsværme, ligesom Orioniderne vender tilbage næste efterår.

Fra i dag kommer en hel anden meteorsværm - Tauriderne - også på besøg, som først forlader os igen i december. Den er dog ikke så stærk som Orioniderne, og man vil således ’kun’ kunne se 10 stjerneskud i timen, når sværmen topper omkring 12. november.

Hvis man vil se stjerneskud fra Tauriderne, skal man kigge mod stjernebilledet Tyren.

Arkivfoto: AP Videnskab & teknik - 6. okt. 2015 - kl. 06:55 Se, hvornår himlen svømmer i stjerneskud i oktober

33 kommentarer
Vis kommentarer