Vildt: Sudoku får mand til at gå i kramper

En 25-årig mand har givet anledning til hovedbrud hos et hold tyske læger: Hver gang manden løser Sudoku, går hans venstre arm i krampe

Sudoku
Sudoku

Sudoku er tallenes svar på bogstavernes kryds og tværs. En logisk hyggeopgave, som har én og kun én rationel løsning.

Sådan forholdt det sig bare ikke, da den 25-årige patient Dominik Erich, under observation af læger fra the University of Munich, gav sig til at løse Sudoku. Aktiviteten mundede nemlig ud i flere spørgsmål end løsninger.

- Han var i rehabiliteringsklinikken, og han kedede sig, så han startede med at løse sudoku, siger Dr. Berend Feddersen.

Feddersen, som er neurolog, var derefter vidne til, at patientens venstre arm helt uventet gik i kraftige kramper. Se hvordan hos Videnskab.dk:

I et nyt videnskabeligt studie, publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA Neurology, diskuterer han og hans kollegaer det mystiske tilfælde.

Den daværende 25-årige Dominik Erich havde inden sit ophold på hospitalet været offer for et tragisk uheld på ski, hvor en lavine faldt ned over ham.

Det resulterede i, at han lå 15 minutter under sneen uden at få ilt til kroppen, og som følge deraf var han efterfølgende i en tilstand kaldet Hipoxi.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan bliver du fantastisk god til at huske

Manglen af oxygen i blodet fik Dominik Erichs muskler til at trække sig sammen og gå i kramper - men kun i benene når han gik, og ved munden når han talte.

Først da han gav sig til at løse sudoku, blev lægerne opmærksomme på, at hans venstre arm også reagerede med kramper.

Forskerne bag det nye studie har fundet ud af, at krampeanfaldene ved sudoku-løsningen er et tilfælde af refleksepilepsi.

En reaktion, som udløses gennem ydre stimuli såsom læsning, matematik eller spil.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Er du klog nok til universitetet?

Reaktionen opstod i dette tilfælde hos patienten, fordi de neuroner i hans hjerne, som normalt kontrollerer hans hæmninger, havde taget skade af den manglende ilttilførsel.

- Når bestemte former for neuroner dør, mister du hæmningerne. Tabet fører til en overaktivering. Heldigvis for ham var det sudoku, der triggede den aktivering, og ikke en anden ting han foretager sig i sit daglige liv, siger Berend Feddersen.

Da patienten stoppede med at løse sudoku, stoppede anfaldene også. Siden hans indlæggelse er der gået fem år uden et eneste krampeanfald.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Simpel visuel test kan afsløre din IQ

Hjerneskanninger afslører din sexfantasi

Kvinde spiser sten – hvad sker der?

6 kommentarer
Vis kommentarer