What!? Geder har lært at klatre i træer

Nej, det er ikke et gede-træ. Men i Marocco lærer gederne faktisk at bruge deres klatreevner til at komme op i træerne. Det har både træer og geder gavn af, viser et studie

Under tørkeperioder klatrer gederne i Marokko op i trætoppene og spiser bladene. Og det har vist sig ogsa at være til gavn for træerne. Foto: H Garrido/EBD-CSIC
Under tørkeperioder klatrer gederne i Marokko op i trætoppene og spiser bladene. Og det har vist sig ogsa at være til gavn for træerne. Foto: H Garrido/EBD-CSIC

Hvad gør dyr egentlig i tørkeperioder, når alle planter og græs er udtørret?

Hvis man er en lille ged i det sydvestlige Marokko, ja, så klatrer man da bare op i det nærmeste træ og spiser bladene på de yderste grene.

Nu viser et nyt studie, at træerne faktisk har gavn af gedernes akrobatik, skriver nytimes.com ifølge Videnskab.dk:

Gederne lærer træklatring fra de er små
Man kender allerede til bjerggeder, som mestrer kunsten at klatre på stejle klipper, men træ-klatring er ikke en normal adfærd for gederne.

Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpepadde med hugtænder fundet i Grønland

Deres ejere har lært dem at klatre i træer som små, de skærer endda træerne til for at gøre det nemmere for de små gedekid. Og når gederne så er fuldvoksne, er de selv i stand til at klatre i træer for at få mad under tørkeperioder.

Nu har forskere fra University of Lisbon i et nyt studie vist, at gedernes opførsel ikke bare er til gavn for gederne, men også for træerne, som de klatrer i.

Mange dyr spiser nemlig både plante og frø. Når det så har været igennem hele fordøjelsessystemet, kommer frøene med ud. Dyrene er således ganske uvidende med til at plante et nyt frø et andet sted.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det farligt at spise mad, som er dyrket ved en trafikeret vej?

Gedernes spytklatter planter nye træer
Men frøene fra de træer, som gederne klatrer i, er for store til at komme igennem geden.

Heldigvis for træerne er gederne drøvtyggere. De tygger altså deres mad, sluger det og gylper det så op igen, så det hele kan blive tygget igen.

Forskerne har i studiet fundet ud af, at gederne spytter de store frø fra træerne ud, mens de drøvtygger.

Frøene bliver således plantet igen, men længere væk fra det oprindelige træ, og gederne er på den måde med til også at hjælpe træerne med at overleve

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere fanger verdens dybest levende rovdyr ved en fejl

Derfor er det sundt at være nedtrykt

Forsker: Fidget spinners er mere end bare en dille

34 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere