WHO gentager opfordring til at bruge AstraZeneca-vaccine

WHO-panel kommer fredag med vurdering af AstraZenecas coronavaccine efter rapporter om blodpropper

Sådan her lød det fra Mette Frederiksen, da man satte AstraZeneca-vaccinationer i bero

Verdenssundhedsorganisationen WHO's sikkerhedspanel for vacciner vil fredag offentliggøre sine undersøgelser og vurderinger af AstraZenecas covid-19-vaccine. En række lande er foreløbig stoppet med at anvende vaccinen, fordi der har været rapporter om eksempelvis blodpropper efter stikket.

WHO oplyser, at vurderingen ikke som bebudet kommer torsdag, men altså først en dag senere.

WHO's chef i Europa, Hans Kluge, mener, at de positive virkninger ved AstraZenecas vaccine langt overstiger de risici, som der kan være. Foto: Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
WHO's chef i Europa, Hans Kluge, mener, at de positive virkninger ved AstraZenecas vaccine langt overstiger de risici, som der kan være. Foto: Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
 

Men WHO's chef i Europa, Hans Kluge, gentager, at de positive virkninger ved AstraZenecas vaccine langt overstiger de risici, som der kan være.

- Offentlighedens tillid er altafgørende, og myndighederne må sikre transparens, kompetence og empati.

Han siger, at AstraZenecas vaccine fortsat bør anvendes over hele Europa for at hjælpe med at redde liv.

Kluge oplyser, at de europæiske lægemiddelagenturer undersøger nogle få tilfælde, hvor vaccinerede har fået blodpropper af den svensk-britiske vaccine. Det har medført, at en lang række EU-lande har suspenderet brugen af den.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige, hvorvidt det er vaccinen eller andre forhold, som har spillet ind, siger WHO-chefen.

De pågældende lande venter nu på en analyse af de sygdoms- og dødstilfælde, der hidtil er set blandt vaccinerede personer. Den analyse er EU's lægemiddelagentur, EMA, i øjeblikket i gang med. Resultatet ventes torsdag eftermiddag.

Men både EMA og de fleste eksperter mener, at vaccinen fra AstraZeneca er sikker. Den blev kigget nøje efter i sømmene og testet på tusindvis af patienter, inden den blev godkendt som en af de første mod covid-19.