WHO: Vaccine er nødvendig for at stoppe covid-19

Udvikling af en effektiv vaccine er nødvendig for fuldt ud at standse smitteoverførsel, siger WHO's chef

Coronakrisen vil først blive endelig stoppet, når der er udviklet en vaccine mod det nye virus, siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Arkivfoto). Foto: Denis Balibouse/Reuters
Coronakrisen vil først blive endelig stoppet, når der er udviklet en vaccine mod det nye virus, siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Arkivfoto). Foto: Denis Balibouse/Reuters

Der er behov for en sikker og virkningsfuld vaccine for helt at stoppe spredning af Covid-19, der er navnet på den sygdom, som det nye coronavirus kan forårsage.

Det siger generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge AFP.

- Vores globale forbundethed betyder, at risikoen for en tilbagevenden og genopblussen af Covid-19 vil vare ved, siger han mandag i en briefing om pandemien.

- I sidste ende er udvikling af en sikker og effektiv vaccine nødvendig for fuldt ud at standse smitteoverførsel, siger WHO's leder.

Ifølge WHO er det nye coronavirus langt mere dødeligt end svineinfluenza, også kaldet H1N1, der i 2009 udløste en global pandemi.

- Vi ved, at Covid-19 spreder sig hurtigt, og vi ved, at det er dødeligt. Ti gange mere end influenzapandemien i 2009, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ifølge WHO døde omkring 18.500 af svineinfluenza, der først blev opdaget i Mexico og USA i marts 2009.

Svineinfluenzaen, der blev erklæret udryddet i august 2010, viste sig ifølge WHO ikke at være så dødelig som frygtet.

Vesten - ikke mindst Europa - og WHO blev dengang kritiseret for at overreagere. Det skyldes blandt andet, at influenzaepidemier hvert år koster mellem 250.000 og 500.000 mennesker livet på verdensplan.

Coronaudbruddet, der begyndte i slutningen af 2019 i Kina, har betydet, at normale samfundsaktiviteter i store dele af verden er lukket ned. Der er globalt registreret over 115.000 coronarelaterede dødsfald.

Forskningsafdelingerne hos flere medicinalfirmaer arbejder på at undersøge eksisterende lægemidler for at se, om de kan have en virkning, mens andre tester nye lægemidler, der allerede er i den kliniske undersøgelsesfase, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet kan der gå mindst et år, før en sikker og effektiv vaccine mod Covid-19 er udviklet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+