Danske aviser - store og små

Der konkurreres på livet løs om læserne og deres tid

Ekstra Bladet er et af de 37 dagblade, som udkommer i Danmark.

Aviserne er vidt forskellige. Der er de kilotunge morgen-aviser, som læses over hele landet, selv om det ikke er af mange i hver by, og der er miniputter som Kjerteminde Avis, som ikke har noget stort samlet oplag, men som læses af stort set alle i den fynske idyl.

Et presset marked
Fem aviser betegnes ofte som 'de fem store'. Det er Ekstra Bladet, Politiken, Berlingske Tidende, B.T. og Jyllands-Posten. (Pr. 1. januar 2003 fusionerede Politikens Hus og Jyllands-Posten under navnet JP/Politikens Hus a/s uden at det dog får redaktionel betydning - der vil fortsat udkomme tre selvstændige og uafhængige, landsdækkende dagblade: Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten).

For få år siden var Ekstra Bladet klart landets største avis. Men med myriader af nye tv-kanaler og internet er konkurrencen om læsernes tid blevet voldsomt skærpet. Samtidig har både tv og andre aviser kopieret Ekstra Bladets succes-journalistik på mange områder og forsøger nu at slå igennem med tilbud om nærgående dækning af magthavere og af kritisable forhold med dramatiske reportager, med sport og med underholdning. For mange abonnementsavisers vedkommende sker det oven i købet ved hjælp af rabat-tilbud, hvor den ene lavpris afløser den anden, mens Ekstra Bladet sælges til fuld pris hver dag. I 2001 har ankomsten af gratisaviserne Urban og metroXpress intensiveret konkurrencen yderligere.

En ny situation
Endelig har danskernes indkøbsvaner udviklet sig sådan, at Ekstra Bladet som løssalgsavis ikke på samme naturlige måde som tidligere ses dagligt af kioskkunder eller kunder i andre nærbutikker.

På grund af disse forhold har Ekstra Bladet været særlig hårdt ramt af den tilbagegang i oplag, som hele dagbladsbranchen har oplevet.

I foråret 2001 valgte B.T.- Danmarks eneste anden egentlige løssalgsavis og endnu hårdere ramt af oplagsfald end Ekstra Bladet - at satse på abonnement med natomdeling ved siden af løssalget om dagen. Det betyder, at B.T. må producere to forskellige aviser hvert døgn for at kunne konkurrere med Ekstra Bladet om nattens nyheder.

Ekstra Bladet benyttede lejligheden til at tilbyde løssalgskunderne en endnu stærkere dækning af de senes aften- og nattetimer og en endnu bedre mulighed for at købe de friskeste nyheder, så snart butikkerne slår dørene op om morgenen.

Det faldt fint i tråd med strategien om 'Den Nødvendige Avis'. Den indebærer, at de stadig flere, som læser hvert solgt Ekstra Blad, skal have et stadig bedre blad.

Så der også bliver stadig flere købte Ekstra Blade at læse i.
blu-e
Om Ekstra Bladet
Seneste Nyt
Mest læste i Nyheder
Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen