Ekstra Bladet og Cavling - to sider af samme sag

Både i 2003 og 2004 løb Ekstra Bladets journalister med den fornemste hæderspris i dansk presse: Cavling-prisen. I 2003 fik Bo Elkjær prisen for sin hvidbog om Irak-krigen - og i 2004 var det Anders-Peter Mathiasen og Jeppe Facius' tur for deres mange afsløringer i Dan Lynge-sagen.

Søren Jakobsen, ansat på Ekstra Bladet siden 1969, er den ældste af Ekstra Bladets nuværende medarbejdere, som har modtaget dansk journalistiks største hæderspris, Cavlingprisen. Prisen blev indstiftet i 1944 i anledning af Journalistforbundets 40-årsdag og til minde om forbundets stifter Henrik Cavling, der fornyede dansk journalistik som skribent og redaktør på Politiken.

Søren Jakobsen fik prisen i 1977 for kulegravning af Forsvarets Efterretningstjeneste. I 1981 fik erhvervsredaktions nuværende leder Jan Michaelsen en Cavling for artikler om finansmanden Jan Bonde Nielsens forhold. Og i 1989 fejrede Ekstra Bladet, at Anders-Peter Mathiasen blev Cavling-vinder efter artikler om Stadsarkitektens Direktorat i København. Alle tre delte æren med kolleger - Jakob Andersen, Henning Thøgersen og Jeppe Juhl.

I 1994 fik Børsen avisens første Cavlingpris nogensinde med belønning til John Mynderup for afdækning af begrebet selskabstømning. I 1997 rykkede Mynderup ind på Ekstra Bladet, hvor han har været siden.

Erik Eisenberg, leder af Ekstra Bladets erhvervs- og forbrugerredaktion siden 2002, er dobbelt Cavlingvinder (begge gange sammen med to kolleger fra Jyllands-Posten). Dels i 1990 for afdækning af en række overbelåningssager i danske realkreditinstitutter, dels i 1999 for flere års afdækning af Danske Banks rolle i Hafnia-sagen, hvor Danske Bank kendte til Hafnia-koncernens alvorlige tilstand, men undlod at videregive denne viden til offentligheden, da den i 1992 stod bag salget af nye Hafnia-aktier.

blu-e
Om Ekstra Bladet
Dobbelt liste
Følg Ekstra Bladet