Annonce:
Annonce:

Ekstra Bladets brug af kunstig intelligens

 

Annonce:

Ekstra Bladet bruger nogle gange kunstig intelligens til at udvælge nyhedsartikler til dig. Denne måde at udvælge artikler på er et supplement til de artikler, der udvælges af Ekstra Bladets redaktører og vises til alle læsere på forsiden af ektrabladet.dk. Uanset om artikler er udvalgt af en redaktør eller af en algoritme, er artiklerne skrevet af Ekstra Bladet.

Du kan se, at artikler er udvalgt til dig af en kunstig intelligens, når det i overskriften angives, at artikler er ”Udvalgt til dig”, eller der forslås flere relevante artikler (”Læs mere”), og der linkes til denne forklarende tekst.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan Ekstra Bladet arbejder med kunstige intelligens.

Hvis du har andre spørgsmål til Ekstra Bladets brug af kunstig intelligens, er du velkommen til at stille dem til ai@eb.dk

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor udvikler Ekstra Bladet algoritmer baseret på kunstig intelligens?

Vi bruger algoritmer baseret på kunstig intelligens til at skabe en nyhedsoplevelse, hvor du som læser bliver præsenteret for nyheder, som vi mener er relevante, og som matcher dine interesser.

At give dig relevante nyheder, som du er interesseret i at læse, har sådan set altid været vores ambition. Men algoritmerne hjælper os med at gøre det bedre. Målet er, at du går glip af færre nyheder, afsløringer og baggrundshistorier, der er relevante for dig, men som vi ikke altid har plads til at vise i den fælles nyhedsstrøm på forsiden af ekstrabladet.dk.

Er meningen, at algoritmer skal styre alt på ekstrabladet.dk?

Nej, slet ikke! Nyheder udvalgt af algoritmer er et supplement til den udvælgelse af fælles nyheder, der laves af Ekstra Bladets redaktører. Langt de fleste nyheder på forsiden af ekstrabladet.dk er udvalgt af redaktører og fælles for alle læsere på ekstrabladet.dk. Sådan har det altid været, og det har vi ingen planer om at ændre på nu eller i fremtiden.

Gør algoritmerne, at Ekstra Bladet bliver ligesom YouTube og Facebook?

Nej, vi bliver aldrig ligesom de sociale medier. I modsætning til de sociale medier, laver vi selv alt vores indhold og bruger kun algoritmer og personalisering som supplement til nyheder udvalgt af vores redaktører. Endelig designer vi vores algoritmer, så de understøtter Ekstra Bladets profil, hvor fx Facebook og YouTube har helt andre mål med de algoritmer, som de udvikler.

Hvilke algoritmer findes på ekstrabladet.dk?

Ekstra Bladet anvender flere forskellige slags algoritmer til at udvælge nyheder til dig. Nogle er designet til at udvælge nyhedsartikler, der handler om samme emner eller personer, som den artikel, du er i gang med at læse. Andre er designet til at finde historier, der matcher dine personlige interesser.

Samarbejder Ekstra Bladet med nogen om udvikling af kunstig intelligens?

Ekstra Bladet samarbejder fra 2020 til 2023 med flere universiteter om udvikling af kunstig intelligens til nyhedsmedier via projektet Platform Intelligence in News (PIN). Formålet med PIN er at udvikle AI systemer til nyhedsmedier, der matcher nyhedsmediernes værdier og er uafhængige af techgiganterne. Projektet modtager støtte fra Innovationsfonden og er et partnerskab mellem Ekstra Bladet i JP/Politikens Hus, DTU Compute på DTU, Computer Science på KU, Management Society and Communication på CBS og Institut for Kommunikation på KU.

Hvad sker der med din data?

Nogle af de typer af kunstig intelligens, som bruges på ekstrabladet.dk, anvender brugerdata til at lave personlige anbefalinger. Men vi bruger aldrig data fra dig, hvis du har sagt nej til, at vi må indsamle og bruge data om din læseadfærd i anbefalingssystemer.

Hvor intelligent er jeres kunstige intelligens egentlig? (de anbefalinger jeg får, er jo helt hen i vejret!)

Vi søger at udvikle kunstig intelligens baseret på de bedste teknologier, der findes i dag. Men kunstig intelligens udviklet specifikt til den hurtige nyhedsstrøm og tilpasset til nyhedsmediernes værdier er stadig en ny ting. Samtidig er selv den bedste kunstige intelligens baseret på bedste gæt ud fra de data, som den har til rådighed.

Hvis du oplever anbefalinger af nyheder, som du slet ikke oplever som relevante eller interessante, kan derfor være flere grunde til det:

  • Det kan være, at vores anbefalingssystemer ikke kender dig særligt godt. Uden viden og data, bliver systemernes forsøg på at give dig relevante artikler dårligere
  • Det kan være, at vi har begrænset anbefalingssystemets muligheder for at udvælge artikler mere, end du kan lide. Når vi begrænser et system, kan det fx skyldes, at vi beder det om kun at anbefale nyheder, som vi mener er væsentlige, eller at vi frasorterer emner, som vi mener, er for følsomme (fx artikler om sex eller voldsom kriminalitet)
  • Det kan være, at vi er i gang med en test, der også inkluderer anbefaling af helt tilfældige artikler. Det bliver vi nogle gange nødt til at gøre for at teste, om vores systemer fungerer. I så fald er der dog altid tale om begrænsede tidsperioder og mindre centrale placeringer på ekstrabladet.dk. Du kan derfor være sikker på, at du snart vil få relevante og interessante artikler også på den placering igen.

Uanset, så er vi meget glade for din feedback, som du kan sende til ai@eb.dk.

Hvordan fungerer Ekstra Bladets anbefalingsalgoritmer rent teknisk? (for teknisk interesserede)

Teknisk anvender Ekstra Bladet flere forskellige typer af kunstig intelligens til at lave personaliserede anbefalinger:

  • Vi anvender kunstig intelligens, der laver anbefalinger baseret på, hvad du plejer at læse (såkaldt content-baserede anbefalingssystemer). 
  • Vi anvender kunstig intelligens, der drager inspiration fra, hvad andre læser til at lave anbefalinger til dig (såkaldt collaborative filtering).
  • Vi anvender kunstig intelligens, der laver anbefalinger baseret på en kombination af, hvad du plejer læse, og hvad andre brugere på ekstrabladet.dk læser (såkaldte hybride anbefalingssystemer).

Undervejs tager anbefalingssystemerne højde for faktorer som, hvad artikler handler om, hvornår på døgnet de læses, hvem der læser dem, og hvilke devices de normalt læses fra. De første udgaver af disse kunstige intelligenser forsøger at gætte på, hvad du har lyst til at læse, baseret på lister af artikler, som vi har udvalgt og mener er relevante at anbefale til vores læsere. Senere udgaver vil være yderligere tilpasset til at understøtte Ekstra Bladets profil og værdier.

Hvis du har tekniske spørgsmål til Ekstra Bladets anbefalingssystemer, er du meget velkommen til at stille dem til ai@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: