'Åh, det er grimt at spørge om'

Løkke stod bag 'en omvendt Robin Hood', ifølge Uffe Gardel. 'Nu vil du sikkert spørge: Hvilken slags boliglån mon Løkke selv havde,' spørger Gardel, om dengang ATP-penge blev sat ind for at redde flekslånerne. Læs svaret i teksten. Foto: Jonathan Damslund
Løkke stod bag 'en omvendt Robin Hood', ifølge Uffe Gardel. 'Nu vil du sikkert spørge: Hvilken slags boliglån mon Løkke selv havde,' spørger Gardel, om dengang ATP-penge blev sat ind for at redde flekslånerne. Læs svaret i teksten. Foto: Jonathan Damslund
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

Vidste du, at du har været med til at redde velhavere og højtlønnede fra at gå fra hus og hjem?

Jeg gætter på, at det er en ny oplysning for dig. Du vidste sikkert allerede, at din ATP-opsparing under finanskrisen blev sat på højkant for at redde bankerne. Det viser sig nu, at den også har været brugt til at redde boligejere med flekslån – lånetypen, hvor renten ændres løbende. De lån er normalt en god fidus, fordi de har lavere rente end fastforrentede lån. Men under en finanskrise kan flekslån blive meget kostbare, så der er et element af gambling i dem.

Sådan gik det også under finanskrisen i 2008: Pludselig ville ingen købe de særlige obligationer, flekslånene finansieres med. Det betød, at folk med flekslån stod til at få mangedoblet deres boligudgifter. Noget måtte gøres.

Man løste problemet ved at lade ATP købe obligationerne. Og ATP, det er jo dig: Man løb altså en risiko med dine penge, som almindelige investorer ikke havde lyst til at løbe.

Redningsaktionen blev aftalt i et såkaldt 'forståelsespapir', som ATP og Nationalbanken i hemmelighed skrev under en efterårsdag i 2008. 'Forståelsespapiret' blev ikke fremlagt for Folketinget. Da forløbet nogle år senere blev undersøgt, var papiret blevet væk, eller sådan noget. Og da der blev spurgt til det i Folketinget, snakkede regeringen udenom. Først nu er aftalen kommet frem i lyset, takket være Rigsrevisionen.

ATP er en god lille ordning, hvor alle opsparer det samme kronebeløb, uanset hvad de tjener. Det betyder selvfølgelig, at ATP er vigtigst for dem med de laveste lønninger. For lavtlønnede kan pengene fra ATP simpelt hen være dét, der gør, at de har råd til at holde ferie, når de en dag bliver pensionister.

For højtlønnede er ATP derimod noget småtteri, man knapt lægger mærke til. Som Lars Løkke Rasmussen engang sagde i Folketinget i en anden sammenhæng: 'To tusind kroner…  nogle steder kan man sikkert få et par sko for de penge'. Nuvel, en typisk ATP-pension er lavere end to tusind kroner om måneden.

Løkke havde som finansminister i 2008 det politiske ansvar for, at ATP blev brugt til at redde boligejerne. Med hans indstilling til penge har han næppe kunnet se problemet.

Men det kan jeg. For det var jo en regulær 'omvendt Robin Hood', man lavede her: Man tog fra de fattige og gav til de rige; man satte specialarbejderens ATP på højkant for at hjælpe direktøren med hans boliglån, så han kunne gamble med flekslån uden risiko. For det er jo nu engang dem med de højeste lønninger, der ejer de dyreste huse og har de største boliglån.

Jeg kan virkelig godt forstå, at man gerne ville holde dette her hemmeligt.

Nu vil du sikkert spørge: Hvilken slags boliglån mon Løkke selv havde?

Åh, altså, det er grimt at spørge om. Ganske vist ved vi, at Løkkes privatøkonomi i perioder hang så dårligt sammen, at han måtte have partiet Venstre til at betale for sine underbukser. Men alligevel: Man vægrer sig ved at tro, at hans beslutning om at bruge dine ATP-penge på at hjælpe boligejerne skulle være påvirket af, at hans eget boliglån var i problemer. Sådan er dansk politik da ikke.

Nå, men siden du spørger: Løkkes hus i Græsted var belånt med flekslån.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
123 kommentarer
Vis kommentarer
Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind