Annonce:
Annonce:

De burde skamme sig

Herlufsholms afgående bestyrelse 'mumler noget om, at den ikke er enig i kritikken, men at nu går den af. Vorherre bevares,' skriver Uffe Gardel, der mener medlemmerne burde skamme og gerne offentligt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Herlufsholms afgående bestyrelse 'mumler noget om, at den ikke er enig i kritikken, men at nu går den af. Vorherre bevares,' skriver Uffe Gardel, der mener medlemmerne burde skamme og gerne offentligt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

En forårsdag for små femhundrede år siden løb en professor i teologi og en officer på hinanden på vejen mellem Københavns Slot og flådens leje, i dag bydelen Gammelholm. Teologen hed Niels Hemmingsen; der er opkaldt en gade efter ham i København City. Officeren var Herluf Trolle, flådens admiral. De standsede op og snakkede lidt, og teologen sagde noget om, at det jo var et farligt liv at være officer, og at man måtte passe godt på sig selv, og sådan. Trolle svarede:

”Vide I, hvorfor vi hedde herremænd, hvi vi bære guldkæder og have jordegods? Det er, fordi vi, når konge og rige har det behov, skulle rigets fjender afværge, beskytte og beskærme med magt og al vor formue vort fædrene rige, at vore undersåtter må bo og være udi fred og rolighed.”

Annonce:

Tag dén, teolog. Trolle talte simpelt hen om at tage ansvar. Som adelsmand og officer må man tage det sure med det søde; der er ikke noget fis med at dukke sig og komme med nogle af de søforklaringer, som er så almindelige i erhvervslivet i dag – at man træder tilbage ”efter gensidig overenskomst”, eller ”for at skabe ro om virksomheden”, eller hvad folk nu skriver, når de burde have mandsmod nok til at skrive:

”Jeg har virkelig opført mig som en idiot. Jeg har sovet på min vagt. Jeg skammer mig dybt og træder selvfølgelig tilbage.”

Der er opkaldt en kostskole efter Trolle, og han ville have foragtet den bestyrelse, som indtil for et par dage siden ledede den. Han ville have rullet med øjnene, når han læste en sætning som ”Skolen, medarbejderne og eleverne fortjener ro om dagligdagen på skolen, og derfor har bestyrelsen valgt at træde tilbage.”

Det er ikke sikkert, at Trolle ville have den store forståelse for den kritik, som myndighederne retter af Herlufsholm. I 1500-tallet hørte det sikkert til dagens orden, at de små elever fik bank med et boldtræ af de store, fik slået hovedet ned i gulvet og fik stukket fingre op bagi. Omgangstonen var en anden dengang, og da Herlufsholm lægger vægt på traditioner, har visse ting overlevet, som ikke burde have overlevet.

Annonce:

Men jeg er stensikker på, at Herluf Trolle ville være enig med mig i, at har man påtaget sig et ansvarsfuldt hverv som rektor eller bestyrelsesmedlem, så skal man den onde sparke mig udføre hvervet på de betingelser, man har fået det på. Dét ville Trolle forstå.

Herlufsholms ynkelige afgående bestyrelse forstår det ikke. Den mumler noget om, at den ikke er enig i kritikken, men at nu går den af. Vorherre bevares.

Jeg kan ikke være den eneste, som har lyst til at ruske disse mennesker hårdt og råbe dem ind i ansigtet: ”Skammer du dig ikke? Kunne du ikke i det mindste kvinde dig op til at sige, at du er flov og ked af det? At du er en skvatmikkel, i hvis varetægt man ikke kan betro sine børn?”

Det var ellers sådan en fin bestyrelse. Formanden hed von Lowzow til efternavn; det er en slægt af gammel mecklenborgsk uradel, som kom til Danmark for to hundrede år siden og har leveret en perlerække af godsejere og hofjægermestre. En af forældrerepræsentanterne bærer navnet Skeel; det er en af Danmarks fine gamle adelsslægter.

Annonce:

Disse mennesker har nu kastet skam over deres familienavne. Og så er der Jens Ringsmose, som lige nåede at sidde i bestyrelsen i tre måneder. Han er rektor for SDU, universitetet som blærer sig med FN’s verdensmål. Altså, verdensmål – han kunne ikke engang klare at sidde i bestyrelsen for en kostskole uden for Næstved.

Skamfølelse er gået fuldstændig af mode i Danmark. Og det er en skam. For uden skamfølelse ingen ansvarsfølelse, og føler ingen ansvar, men bare lusker af med hofjægermesterhatten under armen og et ”skolen fortjener ro”, så kører vi alle ad helvede til, borgere og bønder, teologer og adelsmænd.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
30 kommentarer
Vis kommentarer
Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: