Annonce:
Annonce:

'Det skal en pige på 14 gøre'

'Hvis en pige beder om prævention eller abort, skal  der være ubetinget tavshedspligt over for forældrene,' skriver Uffe Gardel. Polfoto
'Hvis en pige beder om prævention eller abort, skal  der være ubetinget tavshedspligt over for forældrene,' skriver Uffe Gardel. Polfoto
Annonce:
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

Det er dejligt at have politisk gennemslagskraft: Det er ikke mere end et par måneder siden, at jeg i en leder for Ekstra Bladet skrev, at piger over den seksuelle lavalder burde have ret til abort. Og vups: I denne uge meddelte ligestillingsminister Marie Bjerre (V), at regeringen vil sænke aldersgrænsen for fri abort i Danmark, så piger mellem 15 og 18 år kan få en abort uden forældrenes samtykke.

Indrømmet; det kan også skyldes, at tre fagfolk senere i en anden avis kom med samme anbefaling som Ekstra Bladet. Ligesom man ikke fuldkommen kan afvise, at Marie Bjerre af sig selv har fået et klart øjeblik. Vi kan dog helt udelukke, at det er kvindebevægelsen, som står bag: I et land, hvor alle og enhver erklærer sig som feminister, har der været tavst om mindreåriges ret til abort, og den etablerede kvindebevægelse er mere optaget af FN’s verdensmål og den slags.

Annonce:

Under alle omstændigheder: Nu kommer forslaget, og hep til Marie Bjerre for det.

Men forslaget giver jo så anledning til en ny overvejelse: For hvorfor overhovedet have en aldersgrænse? Hvad skal vi stille op med en 14-årig pige, som er blevet gravid, og meget, meget gerne vil have en abort, og uden at hendes forældre får noget som helst at vide?

Efter gældende lovgivning kan pigen søge ”Abortsamrådet” om at få abort, uden at forældrene bliver spurgt. Bag det kælne velfærdsnavn ”samråd” skjuler sig et juridisk-medicinsk monster af en enerådig myndighed, der følger sine egne regler for, hvad man siger ja og nej til, og rådet siger faktisk ind imellem nej til piger under 18, som vil have abort uden at blande deres forældre ind i sagen. Sker det, kan pigen skrive en ny ansøgning – til  et ”Abortankenævn”.

Annonce:

Jeg gentager lige: Det skal en pige på 14 gøre. En pige som formentlig er både ulykkelig og rædselsslagen, og som sandsynligvis kommer fra et religiøst indvandrermiljø. Hun ved næppe, hvordan man kæmper med det danske velfærdsbureaukrati, og hun har heller ikke et netværk, der kan hjælpe hende med det.

Alvorligt talt, det kan vi ikke være bekendt. Marie Bjerre – jeg véd, at du eller din spindoktor læser med her – skulle du ikke lige kigge på dit forslag en ekstra gang, så vi helt slipper af med den aldersgrænse? Er en pige blevet gravid, skal hun have lov til at få en abort, uden at hendes familie hører et kvæk om det, okay?

Når nu ministeren er i gang, kunne hun også lige kaste et kritisk blik på reglerne for tavshedspligt om børns journaler i sundhedssystemet. De regler sender pigerne ud i en uhyggelig gråzone, hvor de kan ”aftale” med lægen, at forældrene ikke får noget at vide om, at de vil have prævention eller abort. Men det er ikke noget, de har krav på; lægen har ikke tavshedspligt.

Annonce:

Lav det om. Hvis en pige beder om prævention eller abort, skal  der være ubetinget tavshedspligt over for forældrene. Igen: Vi taler om mindreårige , som er ulykkelige og bange. Vi kan ikke gøre dem lykkelige, men vi kan i det mindste sørge for, at de ikke behøver at være bange for, at deres religiøse eller konservative forældre finder ud af, at de har haft sex og er blevet gravide.

Sæt i gang, Marie Bjerre! Vent ikke, til Dansk Kvindesamfund eller ”eksperterne” kommer med forslaget, for så  kommer du til at vente, til Helvede er frosset til is.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
31 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: