Annonce:
Annonce:

Havde han været privatansat...

'Hvis fødevareminister Rasmus Prehn (S) havde haft et almindeligt job, var han blevet fyret,' forklarer Uffe Gardel her. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
'Hvis fødevareminister Rasmus Prehn (S) havde haft et almindeligt job, var han blevet fyret,' forklarer Uffe Gardel her. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

Hvis fødevareminister Rasmus Prehn (S) havde haft et almindeligt job, var han blevet fyret. Han var formentlig også blevet bortvist, altså smidt ud på stedet og uden løn i en opsigelsesperiode. Og det ville være sket for mange måneder siden. Det ville være sket, lige så snart hans misbrug af firmakortet var blevet opdaget, altså en gang i foråret; så længe siden er det faktisk, at Ekstra Bladet første gang skrev om sagen.

Havde Prehn været privatansat, havde firmaets personalechef meget hurtigt taget ham med ind i et diskret beliggende mødelokale og forklaret ham, at dette her jo altså ikke gik. Man må ikke bruge sit firma-kreditkort til private ting. Firmaet er ikke en selvbetjenings-bank.

Annonce:

Et firmakort er et kreditkort, som firmaet hæfter for, og som man kun må bruge til arbejdsrelaterede udgifter. Hvis nu Prehn for eksempel var rejsende sælger, så kunne han invitere gode kunder på lidt mad og betale sine hotelregninger uden selv at skulle lægge ud.

Men man må ikke bruge firmaets kort til private værtshusregninger og private frokoster. Eller til at købe Matador Mix og Bounty-stænger for. Hvis man gør det, snyder man firmaet, og det hjælper ikke, at man betaler pengene tilbage, for firmaet skal ikke agere bank for én. Og det duer slet, slet ikke at aflevere et bilag fra en restaurant og skrive bagpå, at man har spist middag med direktør Sørensen i Aalborg, som er en af firmaets gode kunder, når selvsamme Sørensen ved en kontrolopringning fra firmaets bogholderi svarer, at han bestemt ikke har spist middag med sælger Prehn.

Annonce:

Det duer ikke, og det er nok også ulovligt – mandatsvig, hedder denne særlige berigelsesforbrydelse, og den eftermiddag, personalechefen tager mødet med sælger Prehn, har han forinden talt med firmaets advokat; de er enige om, at hvis der er det mindste spræl med Prehn, så bliver der også indgivet en politianmeldelse. Den kan meget vel ende i en betinget fængselsdom på et par måneder eller tre til Prehn, men det bliver heldigvis ikke aktuelt; privat-Prehn er ydmyg og undskylder og lover at betale alt tilbage, og personalechefen er lige ved at få ondt af Prehn; så bedrøvet ser han ud, da personalechefen forklarer ham, hvad en bortvisning går ud på, og beder ham aflevere adgangskortet og nøglen til firmabilen.

Så sørgelig en skæbne er jo ikke blevet virkelighedens Rasmus Prehn til del, for han har ikke et almindeligt job, hvor en privat arbejdsgiver frivilligt betaler ham penge for hans indsats. Prehn er slet ikke et almindeligt menneske. Han er socialdemokratisk minister, og sådan nogle gælder der ganske særlige regler for: De bliver hverken fyret, bortvist eller politianmeldt. Virkelighedens Prehn kan nøjes med at blive interviewet i tv og sige, at det var også dumt, og at han er ked af det; så kvitterer hans chef, statsministeren, med at erklære sin fulde tillid.

Annonce:

Og det er jo et held for virkelighedens Prehn, men for os andre er det faktisk en skam. For den store overbærenhed med Prehn bidrager til den udbredte populistiske forestilling om, at vi regeres af en slags politiker-adel, som færdes i fine københavnske saloner og ikke behøver at følge de regler, der gælder for alle andre, herunder den fiktive privat-Prehn, som ville ryger ud på røv og albuer for ting, minister-Prehn kan snakke sig fra.

Og det er en skam for dem af os, der nødigt ser landets styre overtaget af trumpistiske højrepopulister ved næste valg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
87 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: