Annonce:
Annonce:

Kosakken tager alt...

'En ukrainske soldat  på vej mellem resterne af en gade i den befriede by Irpin nær Kiev, hvor han og hans enhed drev de russiske styrker på flugt.' Foto: Rasmus Flindt Pedersen
'En ukrainske soldat på vej mellem resterne af en gade i den befriede by Irpin nær Kiev, hvor han og hans enhed drev de russiske styrker på flugt.' Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Annonce:
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

Kort før jul holdt Tysklands kontorchef af en forbundskansler en tale om forholdet til Rusland. Hvis bare Rusland vil gøre en ende på krigen, så skal det have ”en chance”, mente Olaf Scholz: For så ”bliver det igen muligt at samarbejde økonomisk.”

Det er helt rørende, at Scholz drømmer om normalitet. Han er sikkert ikke den eneste. Men jeg har dårligt nyt: Europa bliver aldrig som før.

Ingen ved, hvordan krigen ender. Ingen ved, om Rusland har kræfter til en ny offensiv. Ingen ved, om Ukraine har. Ingen ved, om Rusland virkelig er ved at løbe tør for missiler, som nogle siger. Ingen ved, om Vesten kan blive ved at levere de mængder af ammunition, Ukraine fyrer af.

Annonce:

Men hvad jeg er meget sikker på, er: Det er nonsens at tale om våbenhvile og fred nu. Folk der mener,  vi skal presse Ukraine til at gå på kompromis, overser, at Rusland har gjort det umuligt for sig selv at gå på kompromis. Rusland har indlemmet fem ukrainske regioner, og efter russisk lov er det forbudt så meget som foreslå, at man afstår russisk territorium. Så en våbenhvile giver ikke noget kompromis, kun en åndepause til Rusland.

Jeg er også ret sikker på, at Putin bliver siddende længe endnu, selv hvis han taber. Ja, især hvis han taber, for så vil han nemlig klamre sig til magten. Hvis nogen skulle få lyst til at hævne nederlaget, er hans liv sikrere som præsident end som forhenværende præsident.

Videre er jeg meget sikker på, at Rusland vil blive ved med at udgøre en fare for hele Europa, også for os og vores naboer. Med eller uden Putin: Det er et forbitret land med mennesker, der føler sig ydmygede og bitre over at have tabt Den kolde Krig, over at have mistet deres imperium, over ikke at være den stormagt, de selv synes de burde være. Den slags kan kun helbredes med en kur som den, Tyskland og Japan fik i 1945, og sådan en kur er udelukket, fordi Rusland er en atommagt.

Annonce:

Og nej, det er ikke vores skyld. Det er passer ganske enkelt ikke, at vi har lovet aldrig at udvide NATO. Men Rusland er bittert, og vi skal leve med Rusland; det er jeg også sikker på.

Finnerne ved, hvordan man gør. Den finske præsident Sauli Niinistö sagde forleden i et interview – med Politiken i Danmark – at man må aldrig vise svaghed over for Rusland, eller give russerne en åbning i en forhandling, for det bliver misbrugt. ”Kosakken tager, hvad der hænger løst,” sagde han. Det er et gammelt finsk ordsprog: Kosakken, russeren, river alt det til sig, han kan få fat i, så sørg for, at der ikke er noget, han kan få fat i.

Niinistö fortæller i interviewet, at han prøvede at forklare dette til Trump, men som vi ved, var der rigtig meget, der hang løst på Trump. Mette Frederiksen har hørt bedre efter: Vi har været naive, sagde hun forleden i sin nytårstale.

Annonce:

Vi kan i hvert fald ikke gemme os mere. Vinder Rusland, vil det komme efter Georgien, Kasakhstan, Moldova – og det er selvfølgelig så langt væk fra Danmark, men næste skridt bliver et pres mod de baltiske lande. Mod Finland og Sverige. Og mod os: Husk at russerne ikke mener, vi har lov at placere NATO-styrker på Bornholm. Den uudsagte trussel er, at gør vi det alligevel, bliver øen besat igen, som i 1945.

Det vil vise sig til den tid, hvad NATO-medlemskabet er værd – hvis da ikke Trump i mellemtiden er blevet præsident igen og har fået ødelagt NATO. Det er nok klogest at lære af finnerne: Der er kosakker i skoven, vi skal have sat lås på døren og taget vasketøjet ind: Kosakken tager alt, hvad der hænger løst.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
173 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: