Annonce:
Annonce:

Nej, Støjberg er ikke 'renset'

'Forstår Venstre og Konservative ikke, at de undergraver respekten for lov og ret,' spørger Uffe Gardel i anledning af, at de store borgerlige partier ikke har noget imod rigsretsdømte Støjberg som minister. Foto: Tariq Mikkel Khan
'Forstår Venstre og Konservative ikke, at de undergraver respekten for lov og ret,' spørger Uffe Gardel i anledning af, at de store borgerlige partier ikke har noget imod rigsretsdømte Støjberg som minister. Foto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

Jeg er lige akkurat gammel nok til at huske, da A.C. Normann blev 'stemt ud' af Folketinget. I dag er han glemt, men for 50 år siden var han en respekteret politiker, minister i flere omgange, både grønlandsminister og fiskeriminister. Han havde 20 år som folketingsmedlem bag sig, da han i 1971 var skyld i en trafikulykke, hvor to blev dræbt.

Normann endte med at få 30 dages hæfte for uagtsomt manddrab, og i efteråret 1972 vedtog Folketinget, at han var uværdig til at sidde i tinget.

Jeg var lige akkurat fyldt 12 og ikke begyndt at interessere mig for politik endnu. Men jeg husker tydeligt fornemmelsen af skam, af tragedie og skam, og pressefotoet i avisen af en bitter mand med et forgræmmet ansigt, som for sidste gang gik ned ad trappen fra Christiansborg. En skamfølelse så tyk og klæbrig, at jeg husker, at jeg fik ondt af manden.

Annonce:

Flash forward til nutiden: Inger Støjberg får ikke 30, men 60 dages fængsel. Og her er ingen skam. Nej, hun tager sin dom med oprejst pande, siger hun, og hun fortryder intet og ville med andre ord handle på samme måde, hvis hun igen fik lejligheden.

Den lejlighed synes både Venstre og Konservative nu, at hun da skal have; som den selvfølgeligste ting i verden er begge partier parate til at optage Støjberg i regeringen efter næste valg. 'Hvis man har udstået sin straf, så er man om man så må sige renset,' siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

Renset?

Kender manden ikke loven? Ved han ikke, at for at blive politibetjent skal man opfylde strenge værdighedskrav – som ikke kan opfyldes med en helt frisk og ubetinget fængselsdom?

Er han slet ikke klar over, at man ikke er valgbar til en kommunalbestyrelse, hvis man har fået bare en betinget fængselsdom? Først efter tre år kan man stille op igen.

Annonce:

Ved Venstre-ordføreren ikke, at vi har en regel om, at hvis man er udlænding og har bare den mindste lille frihedsstraf, bare 14 dage betinget, så kan man aldrig nogensinde blive dansk statsborger – som i aldrig (bevares, man kan søge Folketinget om dispensation, men god fornøjelse med det, siger jeg bare).

Forestiller Venstre og Konservative sig, at vi nu skal have en justitsminister, der på grund af sin vandel ikke ville kunne blive politibetjent? Eller en indenrigsminister, som af samme grund ikke må sidde i en kommunalbestyrelse?

Forstår Venstre og Konservative ikke, at de undergraver respekten for lov og ret? For slet ikke at tale om respekten for regeringen og dens ministre? Den respekt er allerede ødelagt, vil nogle måske indvende, men så må vi genskabe den. Vores demokrati fungerer ikke, hvis ikke vi har respekt for dem, vi vælger til at lede os, og det gælder både folketingsmedlemmer og ministre.

Jeg har tidligere skrevet om Herlufsholm-bestyrelsens manglende evne til at føle skam. Bestyrelsen burde skamme sig, fordi den svigtede sit ansvar for børn i dens varetægt. Men en minister, der straffes for at bryde loven i sit arbejde, har også svigtet sit ansvar og bør også skamme sig.

Annonce:

Skam er en af forskellene på mennesker og dyr. Dyr følger deres instinkter. Mennesker følger samfundets normer og krav, og de føler skam, hvis de svigter. Evnen til at føle skam – og føle andres skam – er mørtelen i menneskelige samfund; kun myrer og bævere klarer sig uden.

Desværre smuldrer denne mørtel. Den er blevet nedbrudt af mange års nihilistiske venstrefløjsangreb på samfundets institutioner, autoriteter og normer. Det er bizart, at det er hos de borgerlige, at stenene først begynder at falde ud af muren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
238 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: