Skrig og Skrål vil have din stemme

'Den ene fløj hævder, at landet går under, hvis ikke vi siger ja. Den anden fløj påstår, at EU-monsteret vil æde os, hvis ikke vi siger nej,' påpeger Uffe Gardel og konstaterer, at ingen af delene er sandt. Her et billede fra Ekstra bladets kampagne for et 'nej' til forsvarsforbeholdet. Foto: René Schütze
'Den ene fløj hævder, at landet går under, hvis ikke vi siger ja. Den anden fløj påstår, at EU-monsteret vil æde os, hvis ikke vi siger nej,' påpeger Uffe Gardel og konstaterer, at ingen af delene er sandt. Her et billede fra Ekstra bladets kampagne for et 'nej' til forsvarsforbeholdet. Foto: René Schütze
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

Der var engang to muntre fætre; den ene hed Skrig, den anden hed Skrål. En dag mødte de en tilfældig dansker på vejen, og de væddede om hvem af dem, der kunne få danskeren til at interessere sig for forsvarsforbeholdet.

'Vi kan ikke tage trygheden for givet længere,' råbte Skrig til danskeren. 'Du er nødt til at stemme ja, hvis du vil passe på Danmark! Ellers kommer Putin og tager os.'

Danskeren så absolut forskrækket ud, men han havde det værste til gode, for nu tog Skrål over.

'Hvis ikke du stemmer nej, så falder NATO fra hinanden! EU-hæren kommer, og Ursula von der Leyen sender dig til Mali som EU-soldat.'

Uha. Væddemålet blev aldrig afgjort, for danskeren løb rædselsslagen sin vej, og ingen så ham siden.

Men vi kan desværre ikke snige snip, snap, snude her, for Skrig og Skrål er her endnu, og de næste par uger vil de turnere rundt i mediebilledet for at overbevise os om, at katastrofen truer, og jorden vil åbne sig og opsluge fædrelandet, hvis ikke vi stemmer ja – eller nej – til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Politikerne er allerede i gang.

'Vi kan ikke længere tage friheden for givet,' skriver Venstre.

'Det blev tydeligt, da Rusland invaderede Ukraine (…). Europa er blevet et mindre trygt sted, og hvis vi skal passe bedre på Danmark, så skal vi afskaffe det danske forsvarsforbehold.'

Altså: Hvis du stemmer nej, så passer du ikke ordentligt på Danmark, for der er krig i Ukraine.

Men det er jo ikke rigtigt, Venstre. Vi passer godt på Danmark ved at være med i NATO. Og forbeholdet har ikke en pind at gøre med krigen i Ukraine.

Så vidt skrigefløjen, men det står mindst lige så galt til på skrålefløjen.

'Der er grund til at frygte, at hvis EU får luft under vingerne på grund af Ukraine-krigen, så vil en fælles EU-hær hastigt blive til. Ikke som et supplement til NATO, men som en modpol,' tordner DF’s formand, Morten Messerschmidt, på sin blog.

Det er jo også noget vrøvl. Forsvarsforbeholdet har ikke noget med nogen EU-hær at gøre. Skulle der endelig en dag komme sådan én, kan Danmark bare vælge at stå udenfor, også selv om vi ikke har noget forsvarsforbehold – ligesom NATO heller ikke kan tvinge os til at være med i nogen 'NATO-hær'.

Og der er ikke noget ved EU’s militære samarbejde, der er 'grund til at frygte'. Det består lige nu af 4.000 soldater fordelt på syv missioner, hvoraf de tre er uddannelsesmissioner i Afrika, og resten er bekæmpelse af pirater og menneskesmuglere, og den slags. Og det ved skrålhalsene godt.

De ved også godt, at 4.000 soldater på syv missioner, heraf tre i Afrika, ikke er nogen 'modpol' til noget som helst, og da slet ikke til NATO.

Af en eller anden grund skal Skrig og Skrål altid i arbejde, når danskerne diskuterer EU: Den ene fløj hævder, at landet går under, hvis ikke vi siger ja. Den anden fløj påstår, at EU-monsteret vil æde os, hvis ikke vi siger nej. Virkeligheden er som regel mere gråmeleret, og jeg tror, man undervurderer danskerne med den slags propaganda.

Vi kan nemlig godt gennemskue, at Putin ikke kommer og tager os, selv om vi beholder forsvarsforbeholdet. Ligesom vi fint forstår, at en håndfuld missioner i Afrika og omegn ikke er nogen EU-hær, og at vi i øvrigt ikke forpligter os selv til at gå med i et eller andet, bare fordi vi ophæver vores permanente ”nej” til noget som helst.

Hvis politikerne vil have en bedre demokratisk samtale, eller bare ønsker at vi skal interessere os for mere for EU, så kunne de begynde med at tale til danskerne som voksne mennesker. Debatten om forsvarsforbeholdet ville være en god lejlighed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
85 kommentarer
Vis kommentarer
Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind