Annonce:
Annonce:

Ud i kulden med ham

'Det er uholdbart. Et europæisk land er blevet overfaldet, og Ungarn tager overfaldsmandens parti,' skriver Uffe Gardel, der efter Ungarns udenrigsministers møde med Ruslands godt forstår, hvorfor sidstnævnte fryder sig. Foto: Ritzau Scanpix
'Det er uholdbart. Et europæisk land er blevet overfaldet, og Ungarn tager overfaldsmandens parti,' skriver Uffe Gardel, der efter Ungarns udenrigsministers møde med Ruslands godt forstår, hvorfor sidstnævnte fryder sig. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Uffe Gardel, journalist

Det er nok en overdrivelse, at billeder kan sige mere end tusind ord, men de kan i hvert fald give et overblik over en ellers kompliceret situation.

For mig er er ét bestemt billede, som her de seneste dage har slået hovedet på sømmet: De viser den ungarske udenrigsminister Peter Szijjarto i Moskva, sammen med hans russiske kollega, Sergej Lavrov. Ungareren ser alvorlig ud, næsten bekymret, mens Lavrov smiler stort; denne normalt mavesårsgnavne mand er lige ved at briste i latter. Det forstår jeg godt.

Rusland fører krig, midt i Europa, mod Ukraine, et land, der absolut ikke truede Rusland. Og Vesten har møjsommeligt fået stablet en nogenlunde enig front på benene mod Rusland. Hvorefter Ungarn sender sin udenrigsminister over til varme håndtryk og photo opportunities. Vorherre bevares.

Annonce:

Szijjarto kom for at tigge billig gas på et tidspunkt, hvor Rusland ellers truer med at lukke for gassen til de europæiske lande, der – som Danmark – er så frække at forlange, at Rusland standser sin krig og trækker sine tropper ud af Ukraine.

Szijjartos chef, halvdiktatoren Viktor Orbán, føjede for et par dage siden spot til skade ved at udtale, at krigen var Vestens skyld, og at EU ikke burde holde med Ukraine.

I månederne siden krigen har Ungarn accepteret de nu seks-syv pakker med sanktioner, EU har vedtaget. Men det er blevet sværere og sværere at nå til enighed, først og fremmest fordi Ungarn har spændt ben. Den seneste sanktionspakke blev fuldkommen tandløs, fordi Ungarn blokerede for flere sanktioner mod russisk olie og gas.

Det er uholdbart. Et europæisk land er blevet overfaldet, og Ungarn tager overfaldsmandens parti.

Annonce:

Og der er jo en lang forhistorie. I årevis har Ungarn bevæget sig længere og længere væk fra demokratiet, og EU har bandet og truet med at tilbageholde de EU-midler, som Ungarn ellers gerne tager imod. Da corona-pandemien brød ud, erklærede Orbán undtagelsestilstand og gav sig selv lov at regere pr. dekret, uden om parlamentet. Da Rusland angreb Ukraine, brugte Orbán krigen som påskud for fortsat undtagelsestilstand.

Det er ellers ikke, fordi Orbán har meget at frygte fra sit parlament, hvor han har to tredjedeles flertal. Det har han så i øvrigt ikke, fordi to tredjedele af ungarerne stemmer på hans parti; det gør kun lige godt halvdelen af vælgerne, men Orbán har med forskellige fiksfakserier fået indrettet valglovene sådan, at han alligevel får to tredjedeles flertal. Og med det flertal kan han ændre landets forfatning.

Og hvordan kan det være, at så mange ungarere trods alt stemmer på Orbán? Det skyldes blandt andet, at han har sikret sig kontrollen med alle store medier i landet. Orbáns Ungarn er endnu ikke et diktatur, men det er godt på vej til at blive det.

Annonce:

Og nu kan det efter min mening være nok. EU har ingen eksklusionsparagraf, men man har dog noget, der ligner: Man kan standse udbetalingen af strukturfondsmidler, og man kan inddrage stemmeretten. Det sidste kræver bare enstemmighed blandt de øvrige medlemslande, og det blokerer Polen for, for Polen er nemlig også på vej væk fra demokratiet og risikerer derfor også at blive hældt ud. Og på den måde kan de to problemlande hjælpe hinanden. Den store forskel på dem er, at Polen er loyal i konflikten med Rusland. Og måske giver netop det os en chance for at overtale Polen til at samarbejde om at hælde Ungarn ud.

For det er tiden kommet til. Orbán og hans halvdiktatur skal fratages stemmeret, taleret, EU-penge, fri bevægelighed og Schengen-pasunion. Ud i kulden med Orbán, så kan han hygge sig ude i den mørke skov med onkel Putin.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
187 kommentarer
Vis kommentarer
Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: