De danske svin

Ahmad Mahmoud, maskinmester, forfatter og debattør, skriver om samfund og integration.

De er urene, beskidte og knalder med forskellige partnere. Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det de danske svin, jeg her hentyder til. Ikke de danske svin, som i danske borgere. Nej de danske svin som i rigtige svin. DYRET.

Produktionen af grise og grisekød har og er forsat et vigtigt aktiv for Danmark. Både hvad angår beskæftigelse og eksport. Faktum er, at vi i Danmark eksporterer grisekød for næsten 30 mia. kroner hvert år. Vi er førende inden for kvalitet, fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og sporbarhed. Med andre ord er det en vigtig del af danske handelsbalance og økonomi.

Men grisen er ikke kun et dyr, der er vigtigt for den danske økonomi. Faktisk er den også en del af det danske sprog. Og det er på en positiv måde. De er nuttede, søde og hovedingrediensen i den danske nationalret nemlig stegt flæsk.

Personligt kommer jeg fra en muslimsk familie, hvor vi på ingen måder anser grisen for at være nuttet og sød. Tværtimod er svin noget af det værste, man kan spise og kalde en anden person. Derfor er grisen i den grad noget som skaber kultursammenstød.

Første gang jeg oplevede dette var, da jeg skulle hente mine niecer i børnehaven. Jeg kom ind på stuen og en far var i gang med at råbe af pædagogen. 'Du kalde min datter for svin. Du racist!'

Efter jeg havde fået ham til at falde til ro og talt med pædagogen, gik det op for mig hvad der var sket.

Pædagogen havde siddet med mandens datter under frokostpausen, og da pigen spyttede maden ud, sagde hun: 'Du er da en værre lille gris.'.

Jeg måtte forklare faren, hvad der var der i virkeligheden var sket, og han sagde selvfølgelig undskyld med det samme.

Problemet her er hverken pædagogen eller faren. Ej heller er problemet kulturforskelle. Det grundlæggende problem er, at vi ikke kender hinanden og er berøringsangste. Denne fremmedgjorthed og berøringsangst gør os intolerante og bange for at stille spørgsmål.

Jeg ved også, at hvis Mohammed tager på biblioteket og vil låne bøger om dyr, så vil han aldrig få stukket bogen og svin i hånden. Og selvfølgelig burde det være en af de første bøger, han fik, for svin er en grundlæggende del af Danmark, og den viden skal Mohammed have med i bagagen, uanset om han spiser svin eller ej.

Viden er vejen frem. Det handler ikke om at assimilere sig, men om at forstå det land, man er født og vokser op i. Det handler om at turde stille spørgsmål og udvise tolerance. Det er først, når vi mødes og stiller spørgsmål, at vi går fra at være fremmedgjorte over for hinanden, til at kunne bygge bro og mødes på tværs.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
79 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby