'Jeg har selv været fyrværkeri-kriger'

'Politikerne har travlt med forslag om at ulovliggøre fyrværkeri, mens politiet gøre deres arbejde ordentligt. Nemlig ved at inddrage forældrene,' skriver Ahmad Mahmoud, der mindes sin egen tid som 'fyrværkeri-kriger'. Billede fra Nørrebro. Foto: Kenneth Meyer
'Politikerne har travlt med forslag om at ulovliggøre fyrværkeri, mens politiet gøre deres arbejde ordentligt. Nemlig ved at inddrage forældrene,' skriver Ahmad Mahmoud, der mindes sin egen tid som 'fyrværkeri-kriger'. Billede fra Nørrebro. Foto: Kenneth Meyer

Ahmad Mahmoud, maskinmester, forfatter og debattør, skriver om samfund og integration.

Den politiske lunte bliver kortere og kortere, for hver gang der opstår ballade på Nørrebro. Byen er reduceret til en politisk kampplads. Alt, der finder sted, associeres med integration,og det er et politisk fejlskud.

De fleste mænd, der vover at mindes barndommen, kan huske tilbage på hjemmelavede kanonslag og den dragende lyst til ulovligt krudt. En lyst og adfærd, der i disse dage holder politiet travlt beskæftiget i hele landet med at forfølge unge drenge, der på uforsvarlig vis leger med fyrværkeri.

Politikerne, der kun har Nørrebro i sigte skal bevæge sig udenfor den københavnske andedam. Som ung var jeg selv 'fyrværkeri-kriger', en af dem, der legede med krudt, indtil legen blev virkelighed.

Fyrværkeri og alvorlige drengestreger har i over 50 år voldt problemer både i storbyerne og i provinserne. På Nørrebro rykker politiet ud, det skaber overskrifter i hele landet, mens de unge drenge i provinserne slipper under radaren.

Vi var blot drenge med en stor fantasi og følelsen af at være usårlige. Og vi havde det skide sjovt.

Heksehyl blev til kanonslag og hjemmelavede bomber. Bomberør og raketter blev antændt og holdt i hånden for bedre at kunne sigte efter målet.

Vi var unge, dumme og uovervejede. Vi flyttede vores grænser. I kapløbet om at være den modigste og sejeste af alle glemte vi at forholde os til vores egen og andres sikkerhed.

Vi var drenge, som drenge kan være. Counterstrike, politi og røvere blev til virkelighedens fyrværkeri-krig. Vi skød efter hinanden og alt, hvad der bevægede sig.

Intentionen var aldrig at skade nogen, og heldigvis har fyrværkeriskader de sidste10 år statistisk set været faldende. Gode intentioner eller ej, skal det ikke undskylde for den uforsvarlige opførsel. Vi bragte vores egne og uskyldige menneskers liv og helbred i fare, og adfærden skal stoppes.

Forældrene er nøglen til at løse problemet ikke ulovliggørelse af fyrværkeri

Politikerne har travlt med forslag om at ulovliggøre fyrværkeri, mens politiet gøre deres arbejde ordentligt. Nemlig ved at inddrage forældrene.

Mine forældre var intetanende om vores fyrværkeri-krig. Det samme var forældrene i Karlslunde Landsby, hvor jeg som voksen boede. Landsbyen unge drenge skød med bomberør mod hinanden på den lokale fodboldbane og sprængte naboernes brevkasser i luften.

Frygten for at blive opdaget af mine forældre og konsekvensen heraf var måske større end lysten til at lege med krudt. Men i kampens hede blev frygten overdøvet af adrenalinkicket ved at lege med krudt. Havde politiet den gang flået os i nakken og slæbt os hjem til vores forældre, var legen forbi.

Det er 17 år siden, jeg sidst legede med krudt i Askerød i Greve. Legen sluttede brat. Virkeligheden ved vores adfærd ramte mig som en næve i mellemgulvet, da jeg måtte bære en af mine venner over til ambulancen på storcenterets parkeringsplads. Heldigvis kom han ikke alvorligt til skade.

Kære fædre. I legede selv med krudt som børn, og det samme gør mange af jeres sønner. Tag en alvorlig snak med dem, inden det bliver sprængfarligt.

Fyrværkeri og drenge har altid været en sprængfarlig cocktail. Det er alvorlige drengestreger, der skal stoppes.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
154 kommentarer
Vis kommentarer