Lad os en gang for alle slå hul på den pokkers jomfruhinde

Sundhedsminister Ellen Trane Nørbyønsker at tage kampen op mod myten om jomfruhinden. Foto: Jonas Olufson
Sundhedsminister Ellen Trane Nørbyønsker at tage kampen op mod myten om jomfruhinden. Foto: Jonas Olufson
Følg Opinionen

Ahmad Mahmoud, maskinmester, forfatter og debattør, skriver om samfund og integration.

Sundhedsminister Ellen Trane ønsker at tage kampen op mod myten om jomfruhinden, der undertrykker alt for mange unge piger. Desværre rammer ministeren ved siden af med sine udmeldinger, og jeg forudser ingen sprængte jomfruhindemyter, blot mere blod på lagnet.

Af frygt for, at familien skal opdage, at pigerne har haft samleje inden ægteskabet, får alt for mange piger i al hemmelighed rekonstrueret deres jomfruhinder. På trods af at disse piger er danskere, lever de under tvang og social kontrol som resulterer i skamfulde lægetjek og operationer.

Det er her Ellen Trane rammer ved siden af. Ministeren går nemlig efter det eneste værktøj, der er med til at redde pigernes liv, i stedet for at gå efter bagmændene.

Lægerne, der står bag disse rekonstruktioner, er et nødvendigt onde, så længe vi har læger, der er villige til at undersøge disse piger, for at bekræfte eller afkræfte om hvorvidt deres jomfruhinde fortsat er intakt.

En myte om en biologisk betinget fæstning, en forestilling om blodige lagner, uskyld og rigtige mænd, en overleveret fortælling, som på ingen måder harmonerer med naturvidenskabelige fakta. Jomfruhinden eksisterer ikke. Alligevel er det kvindens trofæ og familiens ære inden for visse kulturelle grupper. Og lægerne er med til at styrke myten om jomfruhindens-eksistens.

Flere af disse familier tænker netop, at jomfruhinden findes, så længe der findes læger, der er villige til at tjekke og bekræfte, hvorvidt den er intakt.

Jomfrutjek i Danmark er ikke et nyt fænomen. Det kan foretages helt legitimt i og uden for Danmarks grænser. Derfor er det på tide at gøre denne praksis og kontrol af kvinders seksualitet ulovlig, både inden og uden for landets grænser.

Jeg vil gå så langt, så både læger og forældre skal straffes hvis de forsøger at udsætte piger, døtre eller søstre for jomfrutjek.

Derudover skal der en tværfaglig indsats til, hvis vi en gang for alle skal lykkes med at springe myten om jomfruhinder.

De forskellige ministerier skal en gang for alle droppe deres silotænkning og samarbejde på tværs. Med andre ord skal undervisningsministeren Merete Riisager sikre bedre seksualundervisning, så unge i en tidlig alder forstår at jomfruhinden ikke findes

Sundhedsministeren skal forhindre læger i at udføre jomfruhindetjek. Konsekvensen for at udføre disse tjek skal være så omfattende, at ingen vil turde løbe risikoen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
21 kommentarer
Vis kommentarer
'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind