'På tide med samtykke inden sex - alt andet er voldtægt'

'Vi har enorme systemiske problemer inden for voldtægtsområdet i Danmark, og vi løser dem ikke ved blot at give den brune mand skylden,' skriver Ahmad Mahmoud. FOTO: Martin Lehmann
'Vi har enorme systemiske problemer inden for voldtægtsområdet i Danmark, og vi løser dem ikke ved blot at give den brune mand skylden,' skriver Ahmad Mahmoud. FOTO: Martin Lehmann
Følg Opinionen

Ahmad Mahmoud, maskinmester, forfatter og debattør, skriver om samfund og integration.

Når BT den 30. juni skriver, at 10 ud af 12 overfaldsvoldtægter begås af indvandrere og efterkommere, så er ordet overfaldsvoldtægter centralt for forståelsen af denne statistik.

Desuden er det vigtigt at forstå, at BT kun har kigget på voldtægter, hvor der er en gerningsmand, som er blevet dømt, og hvor offer og gerningsmand ikke kendte hinanden i forvejen. De har følgelig ikke kigget på alle de voldtægtssager, som henlægges allerede hos politiet og aldrig når en retssal eller alle de voldtægtssager, hvori der ikke falder dom.

'Overfaldsvoldtægt' - ved en såkaldt overfaldsvoldtægt forstås netop voldtægt mod en person, som gerningsmanden ikke kender eller kun har et yderst perifert kendskab til. Og hvor der ikke forud for voldtægten har været kontakt.

Det betyder, at vi ikke taler om alle former for voldtægt. For hvis vi gjorde det, ville tallene se helt anderledes ud. Generelt er det fortsat den 'hvide mand', der fører i voldtægtsracet. Her er det typisk defineret som kontaktvoldtægt.

'Kontaktvoldtægt' - ved en såkaldt kontaktvoldtægt forstås det, at der tidligere har været kontakt mellem offer og gerningsmand. Denne type voldtægter er de allerfleste – det kan være en ven, en kæreste og en tidligere kæreste. Disse voldtægter er stadig vanskelige at få fældet dom i, fordi der eksisterer en masse fordomme om, at en mand har mere adgang til en kvinde, når han i forvejen kender hende.

For nogle måneder siden blev Danmark gjort bekendt med Kirstine Holst, som blev udsat for en såkaldt kontaktvoldtægt, og de kæmpe udfordringer vi har i Danmark, når det gælder lignende sager. Tiltalen blev frafaldt, da bevisbyrden - som i så mange andre sager - ikke kunne løftes.

Belejligt er det at BT, kort tid efter udgiver en artikel om, at 10 ud af 12 overfaldsvoldtægter begås af indvandrere og efterkommere. Den følges op at Maria Høghs blog, hvor hun her blæser til kamp mod islam.

Jeg skal på ingen måder negligere de kulturelle og religiøse udfordringer, der finder sted i mit elskede Danmark. Jeg kender alt for godt til dem og netop derfor bliver jeg nødt til at sige 'stop jer selv' til BT og Marie Høgh.

Det I har gang i, er ikke andet end mudderkast, der på ingen måder bidrager konstruktivt til debatten. Vi har enorme systemiske problemer inden for voldtægtsområdet i Danmark, og vi løser dem ikke ved blot at give den brune mand skylden. Tværtimod svigter vi fortsat kvinderne, der hver dag udsættes for chikane og voldtægt.

Vi skal have ændret systemet og loven – så der ikke længere er noget tæt på straffrihed for at begå en voldtægt. Vi løser problemerne ved at fokusere på manden uanset hårfarve, hudfarve eller etnicitet, for den patriarkalske kultur gemmer sig i alle mænd.

I 2017 estimerede Det kriminalpræventive råd, at 4700 kvinder udsættes for voldtægter eller forsøg på voldtægt om året. Man regner med, at cirka 230.000 danskere har været udsat for forsøg på eller direkte tvungen sex i løbet af livet. Tallene forventes at være endnu højere for 2018, og vi hører om flere og flere kvinder, der helt opgiver at anmelde voldtægt.

De har mistet troen på systemet og den ydmygende proces, hvor kvinden skal forsvare de signaler hun sender. Hvilket tøj hun har på. Om hun smilte eller kom til at grine på en bestemt måde. Alle de spørgsmål kan jeg genkende fra min egen opvækst. De var godt nok formuleret anderledes, men budskabet er ikke til at tage fejl af. Det er kvindens skyld, hvis hun bliver voldtaget.

Det er det grundlæggende problem, som vi bliver nødt til at fokusere på. Nemlig, hvordan vi behandler voldtægtssager, hvordan vi definerer voldtægt og hvilken stemme, der vægter tungest på vægtskålen i en voldtægtssag.

Så længe at gerningsmanden har frit spil og kan tage for sig, som han har lyst til, vil voldtægt fortsat være et voksende problem i et Danmark, hvor systemet på denne måde er med til at voldtage kvinderne.

Det er på tide, at vi kræver samtykke inden sex, alt andet er voldtægt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
108 kommentarer
Vis kommentarer
Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU