SAS-videoen gør mig stolt

SAS' forkætrede video gør Ahmad Mahmoud stolt.
SAS' forkætrede video gør Ahmad Mahmoud stolt.

Ahmad Mahmoud, maskinmester, forfatter og debattør, skriver om samfund og integration.

SAS-videoen gør mig stolt af at være dansk.

SAS står midt i orkanens-øje, mens shitstormen om deres nye video raser.

Folk er vrede, krænkede og kede af det. Følelsen af, at SAS beskæmmer Danmark og resten af Skandinavien, har fået folk til tasterne. Ingen skal tale nedsættende om vores land. En tanke, som alle mennesker uanset ophav kan relatere til, og som jeg helt bestemt støtter op om.

Ingen skal tale dårligt om Danmark, og det gør SAS heller ikke. Tværtimod.

Det handler om øjnene, der ser, og ørerne, der lytter. Budskabet i videoen, som jeg opfatter det, er viden og innovation.

Innovation er en idé, der omsættes til praksis og skaber værdi. Men innovation varierer i størrelse og gennemslagskraft og behøver ikke altid at være noget helt nyt. Det er vi dansker verdensmestre i, og de sidste par årtier er viden blevet en meget profitabel eksportvare.

Vi danskere er ikke bange for at rejse ud i verden, blive inspireret og nytænke ideer og opfindelser. Hvorfor skulle vi også være det? Vores forfædre, vikingerne, gjorde det samme. Lidt mere uciviliseret, vil nogen måske mene, at de var. Men den opdagelsesrejsende har altid været en del af vores ånd. Som er det imprægneret i det danske og skandinaviske DNA, har vi siden tidernes morgen rejst verden rundt, oplevet og er vendt hjem igen med inspiration.

Vi gør det selv indenfor vores eget lands grænser. Jeg glemmer aldrig en maskinchef, da jeg arbejdede som sejlende maskinmester. Der stod han med flødeskum i hele fjæset. Han havde lige slugt et kæmpe stort stykke brunsviger med flødeskum på, da han kiggede alvorligt på mig og sagde:

'Ahmad, det kan godt være, at brunsvigeren blev opfundet i Sønderjylland, men den blev først fuldendt med flødeskum i Nordjylland.'

Jeg kan tilmed oplyse, at brunsvigeren måske oprindeligt stammer fra Fyn eller Tyskland. Det er i sagens natur ligegyldigt. Det vigtige er, at vi danskere er så dygtige til at være innovative og nytænkende. Vi kan puste liv til gamle ideer og opfindelser. Det er nogle af de vigtigste værktøjer og essentielt for et samfund, der er i udvikling. Alternativet er, at vi lukker og om os selv og forfalder.

Tak til SAS for at minde os om, hvem vi er, og endnu vigtigere: Hvor dygtige vi danskere er.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
91 kommentarer
Vis kommentarer