Skam dig, Jens - de fortjener hyldest

Parade på flagdagen på Christiansborg Slotsplads for udsendte og for de efterladte til omkomne udsendte. Foto: Finn Frandsen
Parade på flagdagen på Christiansborg Slotsplads for udsendte og for de efterladte til omkomne udsendte. Foto: Finn Frandsen

Ahmad Mahmoud, maskinmester, forfatter og debattør, skriver om samfund og integration.

Blogger og debattør Jens Phillip Yazdani skammer sig i Jyllands-Posten over Dannebrog på dagen, hvor vi i Danmark flager for vores udsendte.

Den 5. september er flagdagen for Danmarks udsendte. Formålet med flagdagen er at hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark.

Jens Phillip skammer sig over, at vi flager. Han mener og påstår, at vi med flagdagen ærer, at flere hundrede tusinder af civile mennesker måtte lade livet i lande som Irak og Afghanistan. Vi i Vesten har dræbt dem, understreger han.

Jeg spørger mig selv om, hvorvidt han overhovedet er klar over, hvad flagdagen går ud på?

Krig er som udgangspunkt aldrig godt, men kan ikke betragtes ud fra et enkelt perspektiv. Krig er et instrument, der forekommer med forskellige formål og virkemidler. Derfor kan man ikke tillade sig at bruge ordet uden at skelne, og man må på ingen måde håne flagdagen for Danmarks udsendte.

Dagen markerer et udtryk af anerkendelse for den indsats, som de udsendte yder og har ydet i en række af verdens konfliktområder. Udsendte, der består af soldater, politi, sygeplejersker, læger og meget mere.

Det gir' han ikke en fuck for, tilføjer Jens Philip. Dannebrog er mere rødt end hvidt. Mere blodigt end fredeligt.

Vi skal I Danmark for alt i verden undgå konflikter, der resulterer i tab af uskyldige menneskeliv. I den perfekte verden ville vi aldrig have behov for hverken at flage 5. september eller føre krig i andre lande. I den virkelige verden, vi lever i, bliver vores udsendte sendt i krig på baggrund af beslutninger truffet af regering, Folketinget eller en minister, fordi vi lever i en verden, hvor der er behov for, at vi blander os.

De udsendtes hensigt og drivkraft er ikke at slå folk ihjel. Det er et ønske om at hjælpe, sikre- og skabe fred.

Og hvor kommer ´jyske knejte fra´? Utallige minoritetsetniske melder sig frivilligt og også med den dagsorden at bidrage til fred hjemme og globalt.

Flagdagen er en fejring af de udsendte, men endnu vigtigere en sørgedag for de faldne. Fædre, mødre, brødre, søstre, sønner eller døtre, har ofrets sig og betalt den ultimative pris for at beskytte andre. Den pris har kostet dem livet, som vi mindes ved en ydmyg mindegudstjeneste i Holmens Kirke og en parade for årets udsendte på Christiansborg Slotsplads.

At benytte dagen som anledning til at udskamme de overlevende, der hver dag risikerer deres liv, og de faldne, der har mistet deres liv, kan jeg simpelthen ikke begribe. Det her handler ikke om at føle sig som dansker eller ikke dansker. Det her handler for mig om at være et ordentligt menneske.

Nej, Jens, hvis nogen skal skamme sig, så er det dig. Dannebrog er, som du påpeger, mere rødt og hvidt i denne sammenhæng. Det svulmer af stolthed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
40 kommentarer
Vis kommentarer