Annonce:
Annonce:

Drop det der 'hvad med mændene?'

Mange samledes i Aalborg for at mindes den dræbte Mia Skadehauge Stevns. Vold mod og drab på kvinder er en samfundsopgave, mener Ali Aminali. Foto: Ernst van Norde
Mange samledes i Aalborg for at mindes den dræbte Mia Skadehauge Stevns. Vold mod og drab på kvinder er en samfundsopgave, mener Ali Aminali. Foto: Ernst van Norde
Annonce:
Følg Opinionen

Ali Aminali, radiovært og forfatter

De mange kvindedrab siden december har rørt mig. Det er ikke første gang, jeg hører om det, men ligesom mange andre har jeg måske kun reageret ‘i forbifarten’. 

Men der skete noget i december 2021. En 28-årig kvinde og mor til to døde af flere knivstik i forbindelse med et voldsomt overfald i en lejlighed i det sydlige Århus. Kvindens to børn, en 4-årig pige og en 8-årig dreng, var til stede.

Dette uhyrlige og bestialske drab ramte mig. At forestille sig en 4-årig med snitsår i den ene hånd, en ung mor ligge blødende på sit eget gulv og en 8-årig i chok gav mig kvalme, men gjorde mig også vanvittig vred.

Annonce:

Derfor valgte jeg at bruge min stemme til at indlede en samfundsdebat om indsatsen mod kvindedrab i mit program Alis Fædreland på 24syv. Nu er vi oppe på seks kvindedrab, og ærlig talt så har jeg stadigvæk kvalme. Det, der giver mig kvalme er, at når man fokusere på et uhyrligt problem såsom kvindedrab, vold i nære relationer, et opgør med ordet ‘husspektakler’ og ‘familietragedier’, så mødes man med 'hvad med drab af mænd'.

Det skal vi gøre op med. Lige nu 'accepterer' vi, at vold i nære relationer sker pga. noget med retten til privatliv. Vi 'accepterer' at kalde vold i hjemmet og drabsforsøg for ‘husspektakler’, vi accepterer, at der ikke er tilstrækkelig mange behandlingstilbud, og vi accepterer, at debatten om kvinders tryghed i det offentlige afspores pga. spørgsmålet 'hvad med mændene?'.

Annonce:

Læg dertil de utallige drab på kvinder, som ikke rigtig fylder i mediebilledet, de mørketal der er ifht. kvinder, der udsættes for fysisk og psykisk vold i hjemmet, de æresrelaterede konflikter der ender med drab som sagen i Randers, og asylcenter-drabet, og at der er nogle, der mener, at det er legitimt at tale om kvinders påklædning, når noget sker. Så ja, vi har et samfundsproblem her.

Ingen står op og 'bare' beslutter sig for at slå ihjel. Der er en masse begivenheder og i visse tilfælde råb om hjælp, før vi ender med et kvindedrab. Vi har fokus på banderelaterede drab, vold og kriminalitet, vi har fokus på gadevold, drab og konflikter og selv vanvidskørsel tages nu alvorligt. Nu er tiden kommet til konflikter i hjemmet og kvindedrab. Det samme gælder forståelsen af tryghed fra kvindens perspektiv.

Tiden er inde til at lytte og tage ansvar. Når vi hører om en kollega, en veninde, en familiemedlem tale om noget, der antyder fysisk eller psykisk vold, eller hører voldsom larm fra naboen, så er det tid til at reagere. Mere beder jeg ikke om.

Jeg er ikke fan af 'mænd må tage ansvar. Det er deres skyld'-argumentet. Det er med til at grave grøfter. Men jeg er heller ikke typen, der råber 'skør feminist', når nogle siger dette er et ‘kønsbetinget problemet’. Lad os nu starte en samfundsdebat, lad os udvide vores sprog og lad os lytte til organisationer som Danner og LOKK. Apropos køn -  I Malling-sagen, hvor en mand slog sin kone ihjel, er det kommet frem, at manden søgte hjælp før drabet. Han blev afvist. Sådan noget må ikke ske.

Så drop nu 'hvad med mændene', og lad os sammen skubbe Christiansborg hen mod en handleplan, hvor økonomien følger med.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
155 kommentarer
Vis kommentarer
Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: