Annonce:
Annonce:

Islamister glemmer aldrig

Drabsforsøget på forfatteren Salman Rushdie, der her bringes til hospitalet i New York, er en særlig påmindelse om, at muslimer aldrig glemmer, skriver Ali Aminali. Foto: Horatio Gates/Ritzau Scanpix
Drabsforsøget på forfatteren Salman Rushdie, der her bringes til hospitalet i New York, er en særlig påmindelse om, at muslimer aldrig glemmer, skriver Ali Aminali. Foto: Horatio Gates/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Ali Aminali, radiovært og forfatter

Drabsforsøget på Salman Rushdie i New York rystede mig. Selvom jeg ikke er overrasket over, at det skete, så minder det mig om, at hvis du kritiserer det iranske regime eller vover at stille spørgsmål ved islam, så glemmes det aldrig. Heller ikke, hvis du lever i Vesten eller i vores lille andedam. 

Rushdie er en af de forfattere, som står for den ærlige og respektfulde kritiske dialog, der skal eksistere. Nu er han blevet udsat for et attentat, fordi nul-tolerancen hersker, når det kommer til islam. Og det er svært at blive mindet om. Især for en som mig, der sammen med mine forældre flygtede fra det islamistiske terror regime.

Annonce:

Når jeg husker tilbage til min barndom i Iran, så er en af de oplevelser, der har sat sig fast, mine dage i den iranske børnehave/folkeskole. Jeg kan stadigvæk huske, hvordan pigerne skulle stå på række for at blive tjekket om deres tørklæder sad korrekt. Hvordan vi stod kønsopdelt og sang den iranske nationalsang, mens vi kiggede op på et stort billede af Ayatollah Khomeini.

Fra barns ben blev vi indoktrineret, at islam, mullah'erne og staten aldrig må kritiseres. Alt det flygtede mine forældre fra, fordi ytringsfrihed, retten til at kritisere staten, mullah'erne og islam var en dødssynd. Men selvom vi og andre iranere flygtede fra islamismens faste greb i håb om, at leve i fred og frihed, så er angrebet på Rushdie en påmindelse om, at islamister glemmer aldrig.

Nu tænker du, at det er noget som sker langt væk fra vores lille andedam. At religionskritik er en selvfølge. Men det er mere dystert, end du går rundt og tror. For de samme mekanismer bruges til at tie, udskamme eller forskrække kritisk tænkende. Også i Vesten og Danmark. Her kan det også have enorme konsekvenser, hvis du tillader dig at stille kritiske spørgsmål eller undre dig over religionen islam.

Annonce:

Det er så velkendt, at selv debatredaktører, meningsdannere, politikere og forlag indrømmer, at når debatten lander på islam, så er der en særlig risiko, der skal tages hensyn til. Jeg siger ikke, at den risiko indebærer, at du mister liv og lemmer, men der er en stor sandsynlighed for repressalier i en grad, at du bør kigge dig over skuldrene resten af dit liv. Det kan jeg selv nikke genkendende til.

Jeg har tidligere udtalt, at selv om det nu er 30 år siden, er der stadig en vis frygt blandt iranere ift. at kritisere Iran eller islam. Hvorfor? Jo, fordi man kender til den frygt, der følger med, når man vover at stille spørgsmål. Men også i Danmark må vi vænne os til, at det er ligegyldigt, hvor meget vi føler, at religionskritik er en selvfølge, og at vi lever i et demokrati. Der er stadig mørke kræfter blandt os, som aldrig vil acceptere, at deres religion udsættes for kritik, satire eller bare spørgsmål.

Den ene gruppe gør alt, de kan, for at stoppe os fra at bruge vores demokratiske ret og vores kritiske sans til at udfordre ALLE religioner. Og de gør det ved at efterspørge religiøse særhensyn, trække racismekortet eller efterspørge indførslen af blasfemiparagraffen. 

Annonce:

Og den anden gruppe? Ja, det er islamismen i reneste form, hvis formål er at sprede rædsel i os, så vi tier stille. Talrige terrorangreb i Vesten de seneste år og de terrorplaner dansk politi har forpurret, bevidner dette. 

Siger jeg, at alle muslimer er imod religionskritik eller er islamister? Nej, gu' gør jeg ej - mine forældre er muslimer, min bedstemor var stærkt troende. Men vi kan ikke lukke vores øjne og lade som om, at kritik af islam tages let, eller at det ingen konsekvenser har. Faktum er bare, at islamister glemmer aldrig. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
219 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: