Annonce:
Annonce:

Politiet stopper ikke bare de brune

'Er det virkelig sandt, at politiet KUN stopper mig, fordi jeg brun? Jeg tror, virkeligheden er mere nuanceret end det,' skriver Ali Aminali. Foto: Martin Lehmann 
'Er det virkelig sandt, at politiet KUN stopper mig, fordi jeg brun? Jeg tror, virkeligheden er mere nuanceret end det,' skriver Ali Aminali. Foto: Martin Lehmann 
Annonce:
Følg Opinionen

Ali Aminali, radiovært og forfatter

Debatten om, hvorvidt dansk politi er racister, er igen på dagsorden.

Det sker på baggrund af en rapport skrevet af Institut for Menneskerettigheder, der handler om potentiel etnisk profilering af minoritetsetniske danskere. Der er meget, jeg undrer mig over i forhold til rapporten. F.eks. hvorvidt Institut for Menneskerettigheder har sat sig ind i, hvad sigtelse og frafald af sigtelse indebærer.

Men det, der ærgrer mig allermest, er, hvilken betydning det har har haft ift. mødet med politiet. Og ja, her tænker jeg især på mødet mellem minoritetsetniske unge og dansk politi. For er det virkelig sandt, at politiet KUN stopper mig, fordi jeg brun? Jeg tror, virkeligheden er mere nuanceret end det. 

Lad mig beskrive:

Annonce:

Det er lørdag nat, og jeg er på vej hjem i min hvide BMW, iført en grøn hættetrøje og kasket. Klokken nærmer sig to, og lige da jeg kører forbi Gellerup, som er et social udsat område, ser jeg blå blink i min bakspejl. Det er en af de utallige gange, jeg har oplevet at blive stoppet af ordensmagten.

Det interessante er, at hver gang jeg kører forbi et social udsat område i Århus, er der en sandsynlighed for at møde politiet. Men jeg har aldrig oplevet at blive stoppet uden for byen, eller i andre dele af byen. Jeg har også oplevet at blive stoppet eller rettere sagt profilereret til fods. En af de gange var dengang, hvor jeg befandt mig tæt på på Nørreport i København, iført en hættetrøje, kasket og med en Faxe Kondi i hånden. En betjent iagttog min adfærd.

Annonce:

Efter noget tid mistede han interessen. Endnu et eksempel på mødet og på profilering på specifikke geografiske områder, på specifikke tidspunkter, eller når jeg har haft hættetrøje, kasket eller andet på. Her kunne jeg så konkludere, at politimanden har 'profileret på baggrunad af race'. Men hvorfor det, når jeg ved, at politiet ikke profilerer grundet race, men pga. adfærd, påklædning, færden, tidsrum og geografisk beliggenhed?

Det ved jeg, fordi jeg har oplevet at mine 'hvide' venner blev stoppet, når vi kørte i store dyre biler. Jeg har også oplevet at se rocker-agtige 'hvide' blive stoppet, gennemsøgt osv. i min hjemby Helsingør, da det var en 'Bandidos by'. Nu tænker du - ja,ja, men det er jo bare dig… Men med alt respekt, så er det jo folks oplevelse, der blevet brugt til at bekræfte påstanden om, at etnisk profilering finder sted.

Selv Rasmus Brygger fra Institut for Menneskerettigheder har i et Zetland interview brugt sig selv som et eksempel. Så ja, mine oplevelser som andre også genkender, gælder også. Er det trættende at blive stoppet af politiet? Ja, gu fanden er det så. Men mødet med politiet er ikke pr. automatik noget skidt. Selv det at blive sigtet er heller ikke, da det er et bevis på, at retssikkerheden eksisterer.

Annonce:

Jeg har arbejdet med unge i det boligsociale. Vi fortalte, at politiet forsøger at udfører deres arbejde, at de forsøger at gøre deres boligområde trygt. Og derfor er det et ansvar at hjælpe dem.

Jeg afviser Ikke, at der kan være individer iført den blå uniform, som er diskriminerende eller racistiske. Men at gå ud og male et billede af, at du som minoritetsetnisk dansker pr. automatik bliver stoppet, sigtet osv. kun pga. hudfarve, skaber et os mod dem stemning mellem minoritetsetniske danskere og politiet. Og det er det sidste vi har brug for lige nu. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
175 kommentarer
Vis kommentarer
Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: