'Gid jeg var en indvandrer'

Anna Libak. Journalist og foredragsholder.

Forleden skrev Nima Zamani her på Ekstra Bladet en klumme med titlen 'Gid jeg var en kvinde'. Den handlede om, at kvinder har det meget nemmere end mænd, fordi det altid er dem, det er synd for. Og jeg fik naturligvis straks lyst til at skrive et indlæg med titlen 'Gid jeg var en indvandrer', for det samme kunne man jo sige om indvandrere, og det har man faktisk også sagt.

Så sent som for et par uger siden sagde for eksempel Khaterah Parwani fra Exitcirklen til Weekendavisen:

'Du får en hel vanvittig særbehandling, hvis du er brun i den offentlige debat. Alle vil gerne høre de børn, der er vokset op i udsatte boligområder, og det sælger godt, fordi integrationsdebatten har et kæmpe publikum. Det er helt almindeligt at blive inviteret i tv eller i radio, når du har skrevet et indlæg i aviserne. Det tror jeg ikke sker, hvis du bare er en almindelig dansker.'

I den forstand ligner indvandrere og kvinder hinanden: Hvis kvinder, som Zamani skriver, bare kan råbe #Metoo, hvis de føler sig for gået for nær, jamen så kan indvandrere da bare råbe 'racist'. Og hvis Nima Zamani nu vil indvende, at han har da aldrig råbt 'racist', og han er i øvrigt ikke indvandrer, for han er født i Danmark, ja så vil jeg sige, at jeg har heller aldrig råbt #Metoo, så jeg gider heller ikke at være en kvinde.

Men er pointen så, at kvinder og indvandrere skal holde deres kæft? Nej, det er det naturligvis ikke. Pointen er, at Zamani ved at postulere, at kvinder har særlige privilegier i et feminiseret samfund lyder fuldstændig som en feminist, der hævder, at mænd har særlige privilegier i et mandssamfund. At beskylde alle kvinder for at være ofre svarer fuldstændig til at beskylde alle mænd for at være bødler. Rent strukturelt forstås. Og ja, jeg ved godt, at Zamani vil sige, at han ikke mener alle kvinder, men jeg tror også, at feminister vil sige, at de ikke mener alle mænd.

Så hvis Zamani vil undgå at lyde som en feminist med omvendt fortegn, så skal han kritisere #Metoo-bevægelsen i stedet for at kritisere kvinderne, ligesom feminister bør kritisere de konkrete overgreb uden at kritisere mændene. Ellers er det nemlig identitetspolitik, hvor identiteten er argumentet i sig selv: Og den er sådan set lige fæl, om den nu kommer fra venstre- eller højre.

Men når det er sagt, så kan man også læne sig tilbage og spørge: Har Nima Zamani egentlig ikke ret? Har kvinder ikke i visse sammenhænge fordele af, at de er kvinder?

En anden, som i ugens løb mere end antydede, at det er tilfældet, var Venstres afgående gruppeformand Søren Gade. I forbindelse med udnævnelsen af Britt Bager til politisk ordfører og Karen Ellemann til ny gruppeformand fik han kraftigt understreget, at det havde hjulpet dem ret meget, at de var kvinder.

'Og uanset hvor meget jeg eller min gode kollega Jakob Ellemann-Jensen øver os, så bliver vi jo ligesom ikke kvinder,' sagde han. Naturligvis sørgede han i samme åndedrag for at understrege, at de jo også var valgt, fordi de var dygtige. Men man sad nu alligevel tilbage med indtrykket af, at kønnet var udslagsgivende: For der var flere dygtige, men de var ikke kvinder.

Så har Søren Gade ret? Ja, han har ret. Men dét, han har ret i, er ikke, at de blev valgt på grund af deres køn. Det han har ret i, er, at de blev vurderet dygtige nok til at klare opgaven, og at de derfor blandt de mange andre dygtige blev valgt, fordi de var kvinder. Det er en vigtig forskel.

For med til historien hører, at sådan foregår det ved alle udnævnelser: Det er aldrig sådan, at det bare er fagligheden, som er afgørende. Der er altid tale om en afvejning. Med mindre, naturligvis, der er tale om genier, og det er der i sagens natur sjældent.

Tag nu Søren Gade selv. Bliver han ekspederet til Bruxelles på grund af sit store og helt uomgængelige engagement i Europapolitikken? Det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror, at han blev valgt, fordi han skønnes dygtig nok, og fordi man samtidig gerne ville have ham lidt på afstand. Blev Jakob Ellemann mon valgt til miljø- og fødevareminister, på grund af sin indsigt i miljø og fødevarer? Det tror jeg heller ikke. Jeg tror, at han blev valgt, fordi han er dygtig nok, og samtidig har en god karma, som regeringen har brug for på netop det område.

Er det bedre argumenter, end at regeringen har brug for kvinder? Det synes jeg ikke.

Det væsentlige må være, om de kan løse opgaven eller ej; ikke hvad det er ved deres person, som har været medvirkende til, at de har fået posten – eller ikke har. Og jeg ser intet problem i, at Søren Gade åbent indrømmer, at deres køn også har spillet en rolle; når bare han er opmærksom på, at hans egen identitet også har spillet en rolle for hans jobskifte. Samt at det for begge parter gælder, at ingen af dem ville være udnævnt, hvis der ikke var tillid til, at de kunne klare opgaven.

Derfor må man heller ikke gøre sig forhåbninger om, at Venstre nødvendigvis vil tiltrække flere kvindelige vælgere, bare fordi der kommer flere kvinder, som man ellers kan få fornemmelsen af, når finansordfører Jacob Jensen til Berlingske siger, at Britt Bager 'kan tale til kvindesegmentet, som Venstre kan have svært ved at tiltrække.'

Det er fint, men som medlem af kvindesegmentet vil jeg minde om, at jeg ikke tror, at mænd bare stemmer på mænd, fordi de er mænd. Og derfor må man heller ikke tro, at kvinder bare stemmer på kvinder, bare fordi de er kvinder. Hvis kvinder foretrækker at stemme på kvinder, så er det normalt, fordi de mener, at de kvinder er dygtige.

Og hvad Nima Zamani angår, ja, så skal han vide, at jeg ikke læser hans klummer, fordi han er mand. Jeg læser ham heller ikke, fordi han er brun med eller uden særlige privilegier. Jeg læser faktisk slet ikke ham, jeg læser hans klummer, og den forskel kan han tage som en kompliment.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
22 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT