Alkohol er sundt - basta!

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Rystende advarsler regnede i sidste uge ned over befolkningerne i Europa og omegn: Blot ét glas vin om dagen øger risikoen for kræft, lød det i avisoverskrifter og med katastrofestemme i tv og radio. Afsenderen af det dystre budskab var Storbritanniens sundhedschef, den adlede Dame Sally Davies, der af udseende – men ikke i driftssikkerhed - minder om den tyske kansler, Angela Merkel.

Humørdræberen benyttede lejligheden til at skære mænds maksimale ugentlige spritration ned fra 21 til 14 genstande, så den kom på niveau med kvinders. Yderligere anbefalede hun flere dages afholdenhed i træk for at lade kroppen komme sig over forgiftningen.

Ingen undergrænse

I lighed med den sædvanlige besked til gravide fremhævede hun, at der ikke findes nogen undergrænse for alkohols farlighed, og at stoffets beskyttelse mod hjertesygdomme er en illusion. Dermed forkaster hun de anbefalinger, der er gængse i det øvrige Europa. Pludselig blev de stakkels briter sendt på vandvognen ledsaget af en brummende protest fra gæsterne i ti tusinder af pub’er.

Den harske besked blev slået stort op i europæiske medier – også danske - fordi journalister elsker advarsler om mad- og drikkevarer, og fordi Dame Sallys embede besidder anselig autoritet.

Drik bare

En kritisk gennemgang af kvindemenneskets eventuelle videnskabelige grundlag for de drastiske advarsler viser, at sådan et slet ikke findes! Den strengt opdragede 66-årige præstedatter er gået på krigsstien af moralske grunde, der ligger langt uden for den arbejdsramme, som en medicinaldirektør (den danske stillingsbetegnelse ) kan tillade sig at operere ud fra.

Hun har simpelt hen ladet sig lede af sin personlige modvilje mod alkoholiske drikke. Ikke mindst Daily Mail har pillet hendes argumentation i stumper og stykker.

Det forholder sig nemlig stik modsat: Hundreder af medicinske studier over de seneste 20 år viser, at folk lever sundere og længere, hvis de drikker alkohol med måde, dvs. inden for de kendte grænser - 21 genstande til mænd, 14 til kvinder.

Lever længere

Det er ligefrem påvist, at et moderat alkoholforbrug kan mindske risikoen for en håndfuld kræfttyper, bl.a. i blod og nyrer.

Det er dog stadig sådan, at hårde alkoholikere og weekend-bællere dør tidligere end andre. Hvis de får kræft, er det typisk i tarme, bryst eller mund. Men sådanne cancertilfælde er ret sjældne, med mindre de pågældende også ryger, for så er de i farezonen.

Hvordan går det nu til, at mennesker, der drikker to-tre genstande om dagen, lever sundere og længere end afholdsfolk? Forklaringen er, at promillerne beskytter mod en lang række sygdomme.

Den bedst dokumenterede virkning er, at alkoholdrikkerne får færre hjertesygdomme og mindre fedt i blodkar end afholdsfolk. Et moderat forbrug modvirker også sukkersyge, blodpropper, nyresten, forkølelse, gigt og prostatasygdomme.

Sport også farlig

Et stort alkoholforbrug kan derimod øge risikoen for leverlidelser - men der dør ikke flere i dén kategori end blandt folk, som dyrker sport intensivt. Canadiske forskere har for en halv snes år siden dokumenteret, at kun én ud af syv egentlige drankere får leverproblemer. Det er folk, som drikker spiritus svarende til mindst to flasker om dagen. Hvis de gør det i otte år, får de rent statistisk skrumpelever.

Men de altid tørstige finner, som har verdensrekord i antal skrumpelevere, har via obduktioner påvist, at mænd, der gennem 25 år dagligt drikker, hvad der svarer til en halv flaske vin, ikke ses at pådrage sig flere leversygdomme end andre. Drikker man over en flaske vin om dagen, stiger risikoen for skrumpelever dog drastisk.

Den store forskel

Det mest besynderlige ved den britiske sundhedschefs hjemmebryggede alkoholregler er, at hun ikke gør forskel på mænd og kvinder. Begge køn må højst indtage 14 genstande ugentligt, lyder hendes dekret.

Et halvt århundredes forskning har ellers fastslået, at mænd kan drikke omkring dobbelt så meget som kvinder uden at tage skade. Det skyldes forskellen i de to køns hormoner samt kroppenes forskellige indhold af fedt og vand. Største forskel er, at mænds alkoholnedbrydende enzymer er dobbelt så effektive som kvinders.

Men alle disse facts er Dame Sally øjensynligt ligeglad med. Hun vil ikke have det drikkeri. Basta!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
16 kommentarer
Vis kommentarer