Erdogan - komiker uden humor

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Det er næsten for morsomt til at være sandt. Men det ER sandt: Recep Tayyip Erdogan er sprunget ud som Tyrkiets største komiker. Tilmed slår han sig ufrivilligt op på noget så sjældent som tysk humor. Så bliver det ikke bedre!

Jeg begynder forfra, så alle er med: I satireprogrammet ’extra-3’ på den tyske tv-kanal ZDF foredrog Erdogans showbizz-kollega Jan Böhmermann en satirisk sang med omkvædet ’Erdowie, Erdowo, Erdogan’.

Erdogan, der i sin spildtid er Tyrkiets præsident, bor beskedent i et palads med tusind værelser, som der vistes billeder af under sangen. Böhmermann roste også præsidenten for den ligestilling af kønnene, han har gennemført ved at lade politiet kniple løs på damerne under en demonstration i Tyrkiet på kvindernes internationale kampdag.

For at Erdogan rigtigt skulle have noget at rase over, hævder Böhmermann i et opfølgende digt, at præsidentens testikler lugter værre end svineprutter, og at han sværmer for dyresex.

Sangen på You Tube

Tyskeren hylder yderligere Erdogan for hans villighed til at slå telte op til flygtninge, blot han modtager nok milliarder af EU. Sangen kan opleves på You Tube.

Som en særlig service for Erdogan har det tyske tv-program nu lavet en version af sangen med tyrkiske undertekster, så præsidenten og hans 78 millioner landsmænd bedre forstår den satiriske tekst.

Erdogans humoristiske sans rækker imidlertid ikke langt. Han forlangte en undskyldning af forbundskansler Angela Merkel, hvormed han dokumenterer, at den europæiske ytringsfrihed ikke indgår i hans opfattelse af demokrati. Han fører 1845 sager mod åbenmundede landsmænd!

Kansler Merkel skuffede desværre hele vores verdensdel ved at føje den brutale karl. Hun sagde sågu undskyld til ham på den tyske nations vegne, hvilket er uhørt og i lodret kollision med europæiske frihedsværdier!

Kræver straf

Men tragikomiker Erdogan vil yderligere have straffet Böhmermann efter en tåbelig bestemmelse i tysk straffelovs § 103, som kriminaliserer fornærmelse af statschefer. Det kan koste op til tre års fængsel.

Den tyske regering er ubeslutsom gået rundt om en döner nogle dage. Men nu har den bemyndiget anklageren til at rejse sag.

Det satiriske tv-program lader sig heldigvis ikke kue. Det har udstedt en stående invitation til Erdogan og hans ambasadør i Berlin om at deltage i programmet. Da tyrkerne ikke har svaret, er Erdogan udnævnt til ’Månedens Ekstra Medarbejder’. Hans portræt indgår i showet, der efter tyske forhold er styrtende morsomt og efter dansk smag sjovt.

I nyere tid er straffelovsbestemmelsen kun anvendt én gang, nemlig for seks år siden, da pave Benedict den 16. blev foreviget i tysk presse iført kondom og de aids-sløjfer, som nogle bar på tøjet for at vise solidaritet med aids-ramte.

Alle tyskeres sag

En domstol afviste dengang at nedlægge forbud mod pavebilledet. Det er sølle, hvis dommerne ligesom kansler Merkel nu bøjer sig i støvet for den nærtagende tyrkiske grobrian. Man skulle tro, at pavedommen er brugbar som målestok for ytringsfrihedens rækkevidde. Regeringen vil i øvrigt afskaffe § 103 snarest, og tak for det.

Det bliver interessant at se, om komikeren straffes. Der spekuleres i, at Böhmermann uanset udfaldet rammes af høje sagsomkostninger. Men jeg skulle tro, der er basis for en offentlig indsamling, som holder komikeren skadesløs. Hans sag burde være alle mediers, ja hele det tyske folks sag.

Det er rigeligt pinligt, at den engang snusfornuftige Angela Merkel har mistet proportionssansen. Hun lod over en million fremmede – hvoraf mange var

nordafrikanske lykkeriddere – strømme ind i Tyskland. Hun vågnede først op, da hun blev ramt af vælger-rekylen ved tre delstatsvalg i marts i år. Stemmeskreddet til det nye højreparti Alternative für Deutschland var voldsomt. I Sachsen-Anhalt nåede det op på 24 pct.

Frem og tilbage

Den alt for imødekommende modtagelse af folk, der blot vil have andel i Europas velstand, blev afløst af aftalen med Erdogan om at sende mange - ikke mindst mange fra Tyskland - tilbage til tyrkiske lejre mod klækkelig betaling fra EU-landene. Yderligere blev tyrkerne lovet snarlig adgang til Europa uden visum samt genoptagelse af forhandlingerne om optagelse i EU.

Merkels ellers så sikre hånd rystede. Nu har hun opgivet at stå fast på de europæiske menneskerettigheder og fedter igen for Erdogan.

Valget burde være enkelt for en europæisk toppolitiker: Der må aldrig komme en dag, hvor ytringsfriheden sælges for nok så mange forfulgte flygtninge.

Uanset hvor meget hun klumrer i det, har forløbet allerede vist, at Tyrkiet er mange år fra at kunne accepteres i EU. Erdogan har for få måneder siden nationaliseret en privat avis, hvis kritik ikke passede ham. Han fængsler pressefolk efter forgodtbefindende. Varetægtsfanger venter år på rettergang.

Nu har han vist, at han ud over demokratiske mangelsygdomme savner humor.

Konklusionen er enkel: Tyrkiet i EU? – Nein, danke.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
33 kommentarer
Vis kommentarer