Højsæson for mumlefilm

Tegning. Morten Ingemann
Tegning. Morten Ingemann

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Stumfilmen står næppe foran sin renæssance. Men det er tæt på. Mumlefilmen sætter nemlig i denne tid nye standarder for, hvor sjusket skuespillere kan få lov at tale.

Det mest træffende eksempel er en tv-serie, som nu på tredje sæson leverer ubegribelige replikker søndag aften. De mumles af en gruppe yngre spillere, som tumler rundt på en forfalden bondegård uden klare mål med hverken deres liv eller tale.

Den forvirrede forestilling hedder meget opfindsomt ’Arvingerne’ og udspredes af Danmarks Radio. Hovedpersonerne er nogle usympatiske søskende, som ud over at misunde hinanden generes af en række forvirrede tilløbere med hver deres uklare dagsorden.

Det påfaldende er, at de næsten alle sammen taler så utydeligt, at seeren lokkes ud i en usikker gættekonkurrence om, hvad de egentlig forsøger at sige. I korte forløb dukker pludselig en stump undertekst frem. Formentlig fordi DR-dramaets bagmænd trods alt synes, at mumleriet kan blive FOR utydeligt – og skal afhjælpes med noget tekst.

Meningen med at lave tv-teater på dansk skulle vel ellers være at leve op til statsfjernsynets stærkt omtalte nationale public service-forpligtelse. Ellers kunne man lige så godt gøre om søndagen, hvad man præsterer resten af ugen, nemlig sende fuldt-tekstet britisk eller amerikansk drama.

Det er det glade vanvid, at statsfjernsynet producerer en dyr tv-serie, som licensbetalerne ikke kan forstå. Men det er langtfra første gang, det sker.

Min knivskarpe hukommelse fortæller mig, at unoderne opstod, mens Ingolf Gabold var chef for den såkaldte DR-drama-afdeling i 1999-2012.

Jeg har derfor straks ringet og anklaget ham for at være skyld i elendigheden. Gabold svarer, at den utydelige tale ganske rigtigt greb om sig i hans chefperiode, men han nægter sig skyldig som inspirator til mumleriet, der også irriterer ham:

– Skuespillerne lærer faktisk under uddannelsen at tale tydeligt, sådan som f.eks. Ghita Nørby gør det. Det er de unge instruktører som forlanger, at spillerne taler ’dagligdags realistisk’. Det skal øge troværdigheden, men du har ret i, at replikkerne tit forsvinder i halsen på dem. F.eks. kan man ikke høre, hvad en topskuespiller som Lars Mikkelsen siger på film. Men jeg kan ikke erkende mig skyldig i at være mumleriets bagmand, forsikrer Gabold.

Netop mens jeg spekulerede over, hvordan jeg skulle placere ansvaret for den slørede tale, gav Vorherre mig en gave: I et fly fra Nice til København lod han mig dale ned i sædet ved siden af svenske Pernilla August, som har instrueret nogle af episoderne i ’Arvingerne’!

Da hun efter flyets start var færdig med en tavs bøn til nævnte Vorherre om, at vi måtte overleve turen, kunne jeg ikke nære mig for at udspørge hende om, hvorfor hun og andre instruktører tvinger de uskyldige skuespillere i ’Arvingerne’ til at sjuske med at udtale replikkerne forståeligt.

Hun morede sig en del over spørgsmålet, men gav mig ret i, at det ER et problem, når dagligdags-dansk bliver så forjasket, at seerne ikke forstår det.

Men modsat Ingolf Gabold afviste hun, at instruktørerne er synderne – hverken de unge eller dem på hendes alder (59). Næ, det er de unge skuespillere selv, der har så travlt med at virke ægte, at deres sprog bliver ubegribeligt.

– De tror, at vor tids bittesmå mikrofoner er så skarpe, at de får det hele med. Men det gør de ikke.

Da vi skiltes i Kastrup, lovede Pernilla August – smilende, men i fuldt alvor – at bringe min kritik med til optagelserne af det næste drama, hun får at gøre med.

Så er der tre, som står sammen om at ønske forståeligheden i tv-skuespil højnet, er det Ingolf, Pernilla og mig.

Men Gud ved, om det hjælper?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
14 kommentarer
Vis kommentarer