Hurra – jeg er nummer 29 million

Tegning. Morten Ingemann
Tegning. Morten Ingemann

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Det er i det små, man skal kende det store …

Vi skulle forleden fra Kastrup til Nice i Frankrig. I lufthavnens Terminal 3 stilede jeg mod kuffertafleveringen sammen med den kvinde, jeg kalder næstformanden (men den rangorden bør ingen ved deres fulde fem tage bogstavelig!).

Ud for transportbåndet blev vi antastet af to venlige damer i lufthavnsuniform, som spurgte, om vi ville medvirke i en video. Jeg var nemlig passager nr. 29 million, der rejste ud via Københavns Lufthavn inden for et år. Om det ikke var fantastisk?

Tjo… Nu har vores familie ikke optalt flypassagerer for nylig, men vi havde da ikke noget imod, at kvinderne optog en lille video, som skulle udspredes på nettet, om den åbenbart markante begivenhed. Hvad ’fantastisk’ havde de tænkt sig, at vi skulle gøre? Intet, forsikrede de. De skulle nok stå for det hele her midt i Terminal 3.

’Det hele’ bestod i, at de to modne damer tilkaldte tre yngre – også i pæne blå kostumer. De fem begejstrede funktionærer, der talte meget højt, gav sig nu til at filme næstformanden og mig, mens de affyrede noget fyrværkeri, viftede med flag, råbte højt hurra og kastede en hel del sølvkonfetti op over os.

Da de overgearede damer havde gjort det i et par minutter, var begivenheden overstået. Helt slut. Lufthavns-kvinderne takkede næstformanden og mig for vores medvirken i videoen og ønskede god rejse.

Vi sagde intet om det, men havde i et svagt øjeblik ventet, at jubilæumsværterne ville markere passagerrekorden ved at betale min billig-billet til Nice eller servere en flaske champagne i flyet. Men nej. Der var ikke mere. Tak for jeres medvirken. Adjø.

Fejringen af passager nr. 29 million havde tiltrukket en vis kødrand, som begyndte at udspørge os om, hvad vi havde vundet i anledning af den store ære, vi angiveligt gjorde lufthavnen.

Vi måtte svare, som sandt var, at præmien bestod af den konfetti, der lå på gulvet.

Da vi var kommet til Frankrig, læste jeg på lufthavnens hjemmeside, at koncerndirektør Peter Krogsgaard var ude af sig selv af begejstring over, at det forløbne år har været det travleste nogensinde. Passager nr. 29 million udgjorde en milepæl. Det svarer til 79.500 passagerer om dagen, havde manden stolt regnet ud.

Citat: ’Fejringen af den heldige passager blev streamet på lufthavnens Facebookside … Der var både flag, kager og lykønskninger i terminalen’.

Var der virkelig? Hvor var kagerne?

Blandt tilskuerne til det sære tableau var to par – et svensk og et spansk – som med særlig energi udfrittede os yderligere under kontrollen af håndbagagen. Det kunne da ikke passe, at der ingen gevinst var? Men jo. Sådan forholdt det sig.

Samme svar måtte vi give andre ihærdige udspørgere, der ville have sandheden frem, mens vi passerede stanken i den gigantiske parfumeafdeling, som enhver passager i Kastrup må kæmpe sig gennem for at komme frem til flyvemaskinerne.

Selv om lufthavnen er en styrtende god forretning, og selv om den nu skal udbygges for 20 milliarder kr., kan jeg godt se, at den skal holde hus med pengene. Det kan være svært at afse penge til en præmie, hver gang der er sendt en million passagerer af sted. Lufthavnens største aktionær er de canadiske skolelæreres pensionskasse, og de skal nødigt føle, at der sjakres med deres investering.

Dette skrives ikke af grådighed. Personligt mangler vi sådan set ikke noget. Men blandt de ting, jeg ikke mangler, er titlen som Kastrup-passager nr. 29 million. Kunne jeg i det mindste ikke blive fri for, at episoden i Terminal 3 omtales som ’fejringen af den heldige passager’. For jeg har stadig svært ved at forstå, hvori ’fejringen’ bestod – endsige hvorledes jeg skulle være ’heldig’.

Derimod forstår jeg glimrende de mange mennesker, der så med dyb skepsis på vores oplysning om, at der ikke fandtes nogen gevinst. Nu må vi satse på at blive passager nr. 30 million næste år. Et så rundt tal må da udløse en præmie?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
11 kommentarer
Vis kommentarer