Længe leve populismen

Tegning: Allan Buch
Tegning: Allan Buch

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Det er hårde tider for Kloge-Åger: Først stemte briterne sig ud af EU, så vandt Donald Trump præsidentvalget – og nu truer Marine le Pen med også at blive præsident.

Ågerne forsikrer, at Marine ikke kan få 50 pct. af stemmerne i første valgrunde 23. april – og slet ikke vinde 7. maj i anden runde. Pludselig er det ganske vist, at den nye filmstjernetype, Emmanuel Macron, vinder. For han er filosof og har skrevet bogen ’Revolution’, der er solgt i 200.000 eksemplarer. Han klaprer dog ikke med guillotinen, men lover økonomisk fremgang og frihed i Frankrig, som stadig har undtagelsestilstand. Han vil genopfinde 1789-sloganet ’frihed, lighed og broderskab’. Det kan Marine ikke hamle op med, skriver kommentatorerne.

Sådan sagde man også om Trump. Han kunne umuligt vinde valget på at sige det samme som de amerikanere, der bor langt fra Washingtons magtcirkler.

Han gjorde det bare alligevel! På samme måde tror jeg, man ikke skal udelukke Front Nationals chance i et svagt kandidatfelt.

Valgkampene i USA og Frankrig minder om hinanden i valgtemaer: Stop for flere fremmede, løfte om økonomisk boost, lavere arbejdsløshed, færre internationale aftaler. USA først! Frankrig først!

Men præsidentkandidaterne i begge lande holder sig fra præcise forslag. Der tales i runde vendinger, så de ikke kan hænges op på noget. Altså stik modsat danske valgkampe, hvor partierne frister med konkrete, specificerede skattenedsættelser, fremmedindgreb, miljøbeskyttelse etc.

Det forfærdelige, som Kloge-Ågerne ikke kan klare, er populismen, som altid skældes ud. Men populisme er ret beset blot en bestræbelse på at følge folkets vilje. Som regel en folkelig politisk retning, der går imod statsdirigering, økonomisk styring og afhængighed af andre nationer. I USA et oprør imod den føderale regering. I Frankrig mod EU.

Det repræsentative demokrati var tænkt som en forsamling af folkevalgte tillidsmænd, der mødtes på tinge for at repræsentere vælgerne derhjemme. Men den konstruktion rakkes nu ned som populisme – føj. Tænk, at en politiker tillader sig at fremføre, hvad hans vælgere mener. Det hører ingen steder hjemme. De valgte er nemlig så satans kløgtige, at de meget bedre end folket ved, hvad folket har godt af.

Det fine og velanskrevne for politikere og mange kommentatorer er derimod at udtrykke holdninger, som muligvis slet ikke reflekterer vælgernes mening. Så er man nemlig ikke populist, men tilhører eliten, der ikke som platte populister er ude på at samle stemmer ved at lufte populære synspunkter.

Hvis der er en sjat penge at tage af, går populisten ind for at bruge den på mere velfærd. Det er der flere stemmer i end at argumentere for skattelettelser. De fleste danskere får nemlig flere penge fra det offentlige, end de betaler til fælleskassen.

De mest iøjnefaldende populister er dem, der hele tiden vil stramme fremmedlovgivningen. Det gælder for tiden især Socialdemokratiet, hvis opfinderkontor har overhalet Dansk Folkeparti i disciplinen nye restriktioner. Det nytter. Partiet er gået frem i meningsmålingerne, og det kan ikke skyldes andre socialdemokratiske aktiviteter, for der er ingen.

Menigmands drøm er altid en bedre regering. I realiteten er det dog meget lidt, der ændrer sig, når oppositionen kommer i regering i Danmark. Ministernavne skifter, politikken er næsten den samme.

Men der er ingen tvivl om, at det er populisterne, der løber med stemmerne. Se bare, hvordan integrationsminister Inger Støjberg formår at blive nr. et i målinger af, hvilken minister der er mest troværdig.

’Troværdig’ betyder: enig med mig. Den politiker, der er det, kan samle stemmer. Når alt komme er til alt, er opgaven altså at udtrykke folkets mening – også kaldt folkestyre.

I så fald må vi råbe et trefoldigt leve for populismen!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
49 kommentarer
Vis kommentarer