Når menneskerettigheder bliver forbryderrettigheder

Følg Opinionen

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

’Jamen, det strider imod menneskerettighederne’.

Dén forargede sætning har i årtier – men især i de seneste år – blokeret enhver indsats imod ikke så få urimeligheder. For rettighederne betragtes nærmest som gudgivne.

FNs menneskerettighedserklæring og især den juridisk bindende europæiske menneskerettighedskonvention er tænkt som det hæderlige individs beskyttelse mod statsovergreb.

Men i stigende omfang bliver rettighederne misbrugt af forbrydere som skjold mod straf og udvisning. Kombineret med alles krav på sociale ydelser opstår groteske situationer, hvor skatteyderne må finde sig i at finansiere, at gangstere lever på et mere luksuriøst niveau end mange ærlige mennesker.

Et liv med alt betalt

Lad mig nævne to eksempler:

I London bor den 41-årige, etbenede albaner Saliman Barci i et dejligt hus med fire soveværelser, betalt af kommunen. Barci er i Albanien idømt 25 års fængsel for to mord. Hans hustru Mimoza siger, at han har dræbt endnu flere og brændt ligene. Man kan ikke sige, at han har mord ’på samvittigheden’, for sådan én har han ikke.

De to dræbte var hans forbrydervenner. Tremandsbandens sidste røveri i 1997 gav 350.000 kr. i udbytte. Barci ville selv have alle

pengene og skød de to andre. Hans brutale adfærd er aldrig blevet reduceret af, at han har mistet et ben i en motorcykelulykke.

Kort efter drabene stak han af fra sin hustru og lille barn for at gemme sig nogle år i Italien og Tyskland.

I 2002 smuglede han familien til England i en varevogn og bildte myndighederne ind, at de var flygtninge fra Kosovo. De første uger boede de på hotel, hvor en ven lærte dem at spille Kosovo-borgere, så de kunne få asyl som flygtninge. Den gik ikke, hvis de havde oplyst, at de var fra Albanien, hvor der ikke havde været krig.

Kosovo-tricket

Fru Barci, som nu har tre børn, har fortalt, at alle albanere i England bruger fupnummeret med at udgive sig for at være kosovoflygtninge. For ellers er det ud.

Huset i London med stort tv på væggen og gyngesofa i haven har myndighederne stillet gratis til rådighed. Oven i får Barci 20.000 kr. om måneden at leve for. Ifølge konen supplerer han sin socialhjælp ved at handle med narkotika. Han er altid bevæbnet med kniv og pistol.

Arbejde har Barci aldrig haft, men det britiske sundhedsvæsen har forsynet ham med en moderne protese i stedet for det træben, han måtte nøjes med i Albanien.

For syg til fængsel

Nu prøver den britiske anklagemyndighed at få Barci udvist til Albanien, som kræver, at han afsoner de 25 års fængsel, han blev idømt in absentia i 2009.

Men Barci påberåber sig menneskerettighederne. Han foregiver at have haft et hjerteanfald under en politiafhøring og påstår, at han vil blive slået ihjel i albansk fængsel på grund af en blodfejde.

Statsanklager Sabri Kastrati i Albanien betegner Barci som en farlig og magtfuld mand, som andre albanere i England er rædselsslagne for.

Barci kæmper med gratis advokathjælp for at blive i England, hvor han er tilfreds med de gode skoler.

Det vil stride imod Den Europæiske Menneskeretskonventions artikler om ret til familieliv og ret til at undgå risiko for tortur at udlevere ham, lyder hans argumentation. 1. juli skal sagen for retten.

Den danske model

I Danmark vækker en tilsvarende sag opsigt langt ind i regering og Folketing. Det drejer sig om Levakovic-familien, anført af den 46-årige høvding Gimi.

Der er tale om 40 mennesker, som er på faste sociale ydelser. De er alle kriminelle. Ingen har arbejdet med andet end forbrydelser. Mændene har poseret i pressen ved siden af deres flotte biler til flere millioner kroner.

Tilsammen har Levakovic-familien begået hundreder af forbrydelser. Opgjort over et år havde de kontakt med politiet 203

gange. Gimi er selv sammenlagt idømt ti års fængsel, hvoraf han har afsonet syv et halvt. I 2011 blev han dømt for to drabsforsøg mod sin ekshustru, som han prøvede at køre ihjel med sin bil.

Frank duer ikke

Københavns kommune har ikke systemer, der kan skabe fuldt overblik over Danmarks mest kriminelle storfamilie. Men det vides, at klanens socialhjælp på 52 måneder har kostet skatteyderne 16,8 mio. kr.

Overborgmester Frank Jensen har lovet at stoppe forkerte udbetalinger til den kriminelle familie, men som sædvanlig magter han ikke at foretage sig noget som helst praktisk ud over at hæve sin overborgmestergage og ministerpension på tilsammen 1,7 mio.kr.

Gimi har kroatisk pas, selv om han aldrig har været i landet. Anklagemyndigheden prøvede at få ham udvist og fik medhold i byretten. Men Østre Landsret og Højesteret afviste udvisning og henviste til, at han har nær kontakt med to sønner på 15 og 11 år.

Tilpas reglerne

Sådan går det til, at menneskerettigheder bliver forbryderrettigheder. Hensynet til gangstere overstiger hensynet til alle andre.

Derfor forstår jeg glimrende de voksende krav om, at konventionerne skal opsiges og genforhandles, så de tilpasses vor tid. Der må sættes grænser for, hvor mange Barci- og Levakovic-familier vi skal lade os terrorisere af.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
40 kommentarer
Vis kommentarer
Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind