Nyt fra LO's propagandacentral

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

Du er syg af angst, kære læser. Du aner det muligvis ikke. Men sandheden om dig er, at du bævrer af rædsel for livet. Sådan er dét.

Hvis du trods denne uafviselige sandhed ind imellem er på nippet til at føle dig i godt humør eller ligefrem som repræsentant for verdens lykkeligste folk, ja så skyldes det, at du er så syg af angst, at du har mistet realitetssansen.

Så galt er det fat med dig – og med alle andre danskere. Det kan jeg fastslå det uden vaklen, for jeg har vurderingen fra ingen ringere end formanden for nationens psykologer.

Hun véd alt

Psykologer kender sandheden. Siger sandheden. Og vælger givetvis den mest indsigtsfulde psykolog af alle som deres formand. Hun hedder Eva Secher Mathiasen og sammenfatter katastrofesituationen sådan:

- Vi har indrettet et samfund, som ikke egner sig til de mennesker, der skal leve i det. Vi forlanger mere af folk, end de kan præstere.

Formanden konstaterer, at ’angst er den sygdom, der belaster samfundsøkonomien mest’. Selv ser hun nu ikke tynget ud. Hun er pæn, men det vil nok være upsykologisk og usagligt af mig at skrive det. I vore dage må man kun omtale kvinder på en måde, man også kunne have beskrevet mænd på. Dermed bliver det svært, for der er ikke ret mange mandlige formænd, hvis ydre påkalder sig hyldest.

Men altså: Hvis du, kære læser, går og tror, at kræft, forhøjet blodtryk, diabetes eller fedme er de oftest forekommende sygdomme, tager du fejl. Angst og depression ses hyppigere. Angst er faktisk den sygdom, der koster samfundet mest, siger Eva Secher Mathiasen, der anfører Sundhedsstyrelsen som sin kilde.

- Vi skal hele tiden være klogere, smukkere og bedre og nå længere. Vi kommer aldrig i en situation, hvor vi tør sige: - Det var sgu godt nok.

Frygt for bedrifter

Kun en tåbe frygter ikke skrækfremkaldende DJØFchefer. Men det er ikke kun på arbejdspladsen, vi rammes af angst. Faren lurer også i fritiden, hvor vi sættes i skyggen af andres bedrifter. Folk løber maraton, cykler 100 km eller præsterer andet, hvor de færreste kan være med.

Jeg tænker, at weekendens DHL-løb kan give mange mindreværdskomplekser. En overvægtig ven af mig opgav at løbe med – men stillede sig som solidaritetsforsøg til rådighed som grillpølsekok lige til midnat. Sådan hagede han sig med det yderste af neglene fast i idrætsfællesskabet.

Men det store flertal af danskere oplever, at de ikke evner at levere særlige præstationer, hverken i arbejds- eller privatlivet, fremhæver psykologformanden.

Skør regel

Vi forlanger mere af os selv, end vi kan præstere, og det bliver vi psykisk belastede af. I stedet for at beundre eliten, skal vi lære at elske gennemsnittet, lyder hendes råd.

Vi har lært at bekæmpe støj, møg og dårlige rygge på arbejdspladsen. Men ikke at skabe et sundt psykisk miljø. De offentlige arbejdspladser er ramt hårdest, beretter Eva Matiasen. Ikke engang psykologerne selv går fri!

Mange træffes af kontrolapparatets svøbe. Alt muligt skal registreres og rapporteres i arbejdstiden. Resultatmålingerne medfører yderligere stress og sygdom. Oven i købet er det netop kommet frem, at ingen læser de mange rapporter. Men regler er regler.

F.eks. fortæller formanden, at hvis en offentligt ansat psykolog får influenza, må hun ikke ringe og aflyse næste dags aftalte samtaler. Patienterne skal intetanende møde op og få at vide, at psykologen er syg! Så kan institutionen sætte kryds ved, at den har leveret en ydelse på stedet: Nemlig et afbud. Den slags gør patienten magtesløs og psykologen flov.

Sådan går det til, at hele nationen er ramt af angst, stress og utilstrækkelighedsfølelse.

Løsningen

Her følger det store spørgsmål: Kan der gøres noget ved det?

Yes, dét kan der. Ifølge forbundsformand Eva Secher Mathiasen er løsningen, at alle lønmodtagere – også de troløse unge – melder sig ind i en fagforening! For sådan nogle er det rene guld, hævder hun.

Hvis alle gjorde dét, ville WHO være ude af stand til at forudse, at depression bliver den vigtigste grund til, at folk i 2030 ikke får et job.

Genskabelsen af det faglige fællesskab skal simpelt hen afværge al denne elendighed. Forbundsformand Eva Secher Mathiasens budskab er med andre ord: - Meld jer ind i en fagforening. Så bliver I alligevel ikke syge af angst!

Mange tak for rådet – og redningen fra at dø af skræk. Men kunne hun ikke bare have sagt det straks? Så havde jeg nok også været mere opmærksom på, at interviewet med hende stammer fra A4, som er LOs propagandacentral….

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
5 kommentarer
Vis kommentarer
Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.