Politiet spilder tiden

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

De to samfundsgrupper, som for tiden er mest tilfredse med Danmarks 10.450 politifolk, er forbrydere og skilsmisseadvokater.

Navnlig indbrudstyve i Nordjylland kan glæde sig over en reduceret erhvervsrisiko, fordi politiet sjældent rykker ud til ofre og endnu sjældnere leder efter fingeraftryk eller dna-spor. Hvad sagførerne angår, har de travlt med at rådgive udslidte ægtefæller til politifolk, som aldrig er hjemme.

Det er oversherif Søren Pind, der løbende sender ordensmagten langt væk fra hjemmet for at bevogte institutioner, især jødiske, og for at kontrollere grænser.

Nordjysk vrede

Grænsekontrollen forlænges 30 dage ad gangen, i denne omgang til 3.maj. Nordjylland er et træffende eksempel på, hvilke følger det får.

Området afgiver løbende 60 politifolk til opgaver uden for regionen. Det kostede i fredags politistationen i Hirtshals livet. Trods datoen var det ingen aprilsnar. Stationen blev lukket og slukket i foreløbig fire måneder. Så får vi se….

Vreden er stor hos borgmester Arne Boelt (S) i Hjørring, som direkte erklærer politiet sin mistillid: - Vi er ikke trygge længere, udtaler han. Det samme siger hans kollega i Frederikshavn, Birgit Hansen (S). Ganske alvorligt, at ledende politikere i disse byer anser ordensmagten for at være forsvundet så langt væk, at den er uanvendelig.

Det bliver et nyt Danmark, hvis tendensen breder sig.

Det er godt nok bagvendt, at nordjysk politi sendes til den tyske grænse for at kontrollere bil- og togpassagerer, mens seks skibsruter fra Norge og Færøerne med årligt 2,4 mio. personer og 900.000 (last)biler ikke gennemtjekkes i Hirtshals. Er det virkelig utænkeligt, at nogle af de hundrede tusinder af økonomiske flygtninge,

Sverige omsider vil skille sig af med, kunne finde på at prøve lykken ved at tage turen til Danmark via Norge?

Fartkontrol vigtig

Narkotikajagten i området er også visnet. I 2014 havde Nordjyllands politi gang i 67 narkosager. I 2015 blot 18.

Nordjysk politis veje er uransagelige: De bruger nemlig tid på at bemande deres ti fotovogne. En af dem slog forleden til ved Nørresundby. Overvågningen dementerer myten om, at nordjyske motorveje er verdens mest fredfyldte områder. 2.800 fartsyndere blev nemlig noteret på fire timer på en strækning, hvor der må køres 90 km/t. Rekorden var 203 km/t.

- Det er fint, I tager jer af farten, grænsen og København. Men hvornår tager I jer af os? spurgte ophidsede hustruer til politifolk i Silkeborg ved et møde med ledelsen i onsdags. Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen kunne ikke love forbedringer – ud over, at han selv netop er rejst til Østjyllands politi.

Overarbejdspuklen er godt nok voldsom på landsplan: 400.000 timers rent overarbejde plus 150.000 timers merarbejde. De sidste er arbejdstimer, som ligger ud over normal vagtlængde. De første kan staten betale sig fra; de sidste skal afspadseres.

Kolleger efterlyses

Hvad kan man gøre ved det? Ja, man kunne jo ansætte nogle flere betjente, mener Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt. I januar 2015 havde han 11.100 kolleger, i dag 10.450.

Søren Pind lover, at 1.000 flere er i sving i 2019, hvor den nye toårige uddannelse er begyndt at virke.

Der er indtil 2019 afsat to ekstra milliarder kr., bl.a. til kraftigere våben og bedre uddannelse, herunder skydetræning, så politifolk ikke på ny skal tage sig fårede ud som ved synagogen 15. februar 2015.

Politikere har nævnt, at Hjemmeværnet kunne aflaste med grænsepatruljering, men det er Politiforbundets formand skarp modstander af. Politiet bryder sig ikke om at

dele magtprivilegiet med andre, herunder retten til at bære våben. Tænk en ballade, hvis en søndagskriger skød en grænseoverløber!

Claus Oxfeldt ønsker 12.000 politifolk snarest muligt. Så tror han, der igen kommer styr på bemandingsplanerne. Den kommende politiskole 2 i Jylland ventes at levere et stort antal betjene.

Spilder tiden

Han forhandler for tiden med Justitsministeriet om en såkaldt opgaveglidning. Det vil sige at visse funktioner fjernes fra politiet.

Oxfeldt synes f.eks. at det er dårlig udnyttelse af politifolks arbejdskraft, at de sættes til at køre indsatte til tandlæge. Han begriber heller ikke logikken i, at politiet skal fragte varetægtsfængslede til retsmøder om fristforlængelser - hvorimod fængselspersonale gerne må stå for transporten, når indsatte ér dømt!

Lad mig for egen regning tilføje, at politifolk aldrig bør bruges som stævningsmænd. Det kræver ingen politiuddannelse at ringe på en dør og aflevere et brev.

Frem for alt kunne vældige politiressourcer frigøres, hvis rapporter og andre papirer blev skrevet sammen af kontorfolk, der er vant til at bruge alle fingre på et tastatur.

Politifolk burde udføre politiarbejde og intet andet end politiarbejde. Basta.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
6 kommentarer
Vis kommentarer