Så sig dog undskyld

Tegning. Bo Secher
Tegning. Bo Secher

Bent Falbert. Forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, skriver om ret og vrang i retsstat og samfund.

I disse dage er det 100 år siden, at den radikale landsforræder og konseilspræsident C.Th. Zahle slap af sted med at sælge De Vestindiske Øer til USA. Forstyrrede sjæle kræver, at Danmark benytter det sørgelige jubilæum som anledning til at sige undskyld for vor andel i den grusomme slavehandel, som Christian den 7. forbød for 224 år siden.

Kravet er absurd. Hvordan skal nutidens danskere, der aldrig har solgt slaver, kunne sige undskyld til nulevende frie amerikanske øboer, som aldrig har udført slavearbejde?

Næ, skulle nogen sige undskyld i anledning af jubilæet, er det Radikale Venstres ledere. For det er deres forgængere, der var så idiotiske at sælge de herlige øer, som millioner af danskere kunne have solet sig på i 100 år uden at forlade fædrelandet.

I stedet er vi sat til at betale 3,5 milliarder kr. årligt til det fordrukne kuldehelvede på Grønland. Det er over 60.000 kr. pr. grønlænder!

Der har også verseret forslag om at undskylde danske vikingers drab, voldtægt og udplyndring af briterne for 900 år siden. Hvad dét angår, tror jeg, vi skal stille os i anden række og afvente, at briterne beder om tilgivelse for deres århundredgamle, verdensomspændende terror, der får vikingernes togter til at ligne badeferier.

Men, bevares. Skal der siges undskyld, er der nok af udgangspunkter. F.eks. kunne den konservative Søren Pape Poulsen beklage, at hans forgænger landstingsmand og konseilspræsident Hannibal Sehested med ondskaben lysende ud af øjnene stod bag indførelse af den første nederdrægtige beskatning af øl og andre drikkevarer med over 2,5 procent alkoholindhold. Afgiften fremkaldte et smertensskrig fra befolkningen, og forbruget dalede 15 procent.

Fjolset opnåede i øvrigt intet andet her i livet bortset fra, at han noteres som opdrætter af den kluntede hunderace broholmer, som han lignede til forveksling.

Mens jeg er i gang med at motivere undskyldninger: Det ville klæde statsminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Karsten Lauritzen at beklage dybt, at deres forgænger konseilspræsident J.H. Deuntzer i 1903 indførte beskatning af indkomst, ejendom og formue. Tre svøber, der lige siden har plaget nationen. Hér er der virkelig noget at bede om forladelse for.

Lad mig tage et tigerspring til vor tid: Ledelsen af idræts- og koncertpaladset Royal Arena i Ørestaden har levet alt for bogstaveligt op til stedets navn med kongelige flyvninger, ædegilder og drukture på skatteydernes regning. Kuvertpriser på 2000-3000 kr., vin til 1000 kr. flasken.

Alt sammen nydt gang på gang under påskud af et skrigende behov for at ryste medarbejdere og leverandører sammen. Rejsegruppen må efterhånden føle sig som nære familiemedlemmer.

Royal Arenas direktør, Claus Wiegand Larsen, er skiftet ud med en Peter Liengaard, der ligesom sin forgænger ikke kan se noget galt i at bruge et par millioner på at holde humøret højt i det store hus. Han er selv fedtet grundigt ind i luksusforbruget.

Men jeg vil skyde på, at han må op med Årets Undskyldning, når den kongelige Arena skal indvies 3. februar med en Metallica-koncert. Der er således 16.000 siddepladser i bygningen. Men der er kun anlagt 300 vip-parkeringspladser, og vejen derud er faretruende snæver!

Arena-ledelsen har en forkvaklet forestilling om, at publikum skal tage metroen til Ørestaden. Med 16.000 tilhørere vil det kræve, at folk begiver sig af sted flere dage før koncerten.

De lokale beboere betaler op imod 1000 kr. om måneden for en parkeringsplads, så de viger ikke for den karavane af privatbiler, der vil snegle sig ud ad den elendige, smalle vej til Arenaen.

Direktør Liengaard kan godt begynde at formulere en ydmyg undskyldning for det kaos, som er uundvigeligt.

Eller sig undskyld for noget helt andet: Den daglige irritation over tv-værters meningsløse krav til diverse gæster. Efter tre minutters resultatløs debat får folk stukket spørgsmål som dette ud:

– Helt kort: Hvad mener du om globaliseringen?

Helt kort!? Ufatteligt, at politikere, eksperter etc. finder sig i dette stakåndede cirkus, som sjældent fører til interessante slutninger. Intervieweren vil enten hellere høre sin egen stemme – eller styrter helt umusikalsk videre til næste spørgsmål på blokken. Uden at høre, hvad der bliver sagt.

Jo, der er nok at undskylde, hvis man blot har blik for mulighederne. Men bliv venligst i vor tid, og fri mig for undskyldninger om, hvad vores tiptiptipoldefar foretog sig i Dansk Vestindien!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
34 kommentarer
Vis kommentarer